U trendu

Koncert spektakl „Anime Simfonija“ oduševila publiku sinoć u Kolarcu

BEOGRAD – Muzički projekat i spektakl „Anime Simfonija“ po drugi put je gostovao sinoć u Beogradu, ali prvi put na sceni velike dvorane Kolarčeve zadužbine, a koncert je sasvim očekivano bio – rasprodat.

Maestro dirigent Keniči Šimura iz Japana i njegov autorski originalni koncept „Anime simfonija“ ponovo ujedinjuje dva udaljena sveta – najpopularnije anima filmove i igre i operski orkestar, kako je predstavio u decembru 2022. na pozornici Velike sale Doma omladine Beograda (DOB).

Tada je bila tolika potražnja za ovim koncertima u trajanju od 80 minuta, da su u DOB-u bila izvedena čak tri nastupa uzastopno iste noći.

U Novom Sadu, koncert je tada održan u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) sa njihovim ansamblom – orkestrom, koji je gostovao i u Beogradu.

Sudar dva neverovatna sveta, nesvakidašnji spektakl i delić kulture Dalekog istoka ponovo je sinoć uspešno zaživeo pred srpskom publikom prestonice, a večeras će koncert biti održan u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

Za sve iskrene ljubitelje i poznavaoce anime hit filmova, serija, video igara iz Japana, za decu, omladinu, roditelje sa najmlađima, bio je ovo odličan put u horizonte nedavne prošlosti, kao avantura putovanja kroz popularne animirane japanske filmove “anime”.

Keniči Šimura je iskazao oduševljenje i sreću što je ove noći po drugi put u Beogradu, i radovao se predstojećem nastupu u Novom Sadu.

Specijalna gošća ovog puta je bila japanska diva Sumika Kanazava, a na programu je odabrana muzika iz poznatih naslova anime: “Sailor Moon”, “Neon Genesis Evangelion”, “Princeza Mononoki”, “Haulov pokretni zamak”, „Spirited Away“, „Tokyo Revengers“, “Attack on Titans”, “Demon Slayer”, i druga popularna dela japanske animacije i industrije igara.

Dirigenta i solistkinju je pratio poseban orkestar “Anime Symphonic” iz Beograda.

Prošle godine je to bio orkestar Opere SNP iz Novog Sada i nastupale su dve solistkinje – Marija Cvijić (Srbija) i Oči Čihiro (Japan). Sada dakle samo jedna umetnica – Sumika Kanazava, koja je dominirala na svim vokalnim numerama ove noći, uz uvek beskrajno šarmantnog i zabavnog japanskog dirigenta Šimuru.

Uglavnom, u tome je bila vidljiva razlika koncerta sinoć i onomad 15. decembra 2022, dobrim delom je to uočljivo bila repriza već viđenog događaja.
Bilo je jasno onda da je publika navikla da tako veliki ansambl sa gudačkim i duvačkim orkestrima uz klavijature i gitare gleda na znatno većim pozornicama od DOB-a, kao što su pozorišta ili koncertne hale, zato je ovog puta bila odabrana Kolarčeva zadužbina.

Atraktivnost sadržajne večeri tada u decembru 2022 bila je u tome što su se tokom koncerta sve vreme na velikom bioskopskom platnu emitovali inserti iz popularnih japanskih animiranih ostvarenja koje publika u Srbiji ne samo da poznaje, iznova prati, već i iskreno voli, odnosno – obožava.

Međutim, ovog puta, to je izostalo, tako da su na ekranu bile zamrznute slike i kadrovi, više kao izložba ili tek najava koja ilustruje muziku što se trenutno svira, tako da je iz nepoznatih razloga ovaj vid multimedijalnog doživljaja u potpunosti izostao.

Veoma srdačan dirigent Keniči Šimura istovremeno je idejni tvorac ovog projekta i autor aranžmana za orkestar, koji je sproveo gledaoce i ljubitelje anime kroz jedinstvenu filmsku muziku za skoro 80 minuta, što je simpatično činio i onda kroz duhovitu komunikaciju sa auditorijumom.

Premijerno izvođenje u Srbiji odigralo se 14.12.2022. na sceni „Jovan Đorđević“ SNP-a u Novom Sadu, da bi dan kasnije program video i Beograd, a sada se desilo obrnuto – ove godine prvo je prestonica ugostila “Anime Simfoniju”, i večeras će i Srpska Atina.

Beogradska publika je juče sa velikim oduševljenjem ponovo ispratila ovaj muzički čin.

Japanski dirigent je sve vreme sinoć ponovo bio i u ulozi domaćina, voditelja ceremonije, možda tačnije vodiča kroz univerzum pokretnih slika, i na veoma šarmantan način sa iskvarenim engleskim jezikom, obraćao se prepunoj sali, što je bilo zabavno, uz seriju smeha.

Program muzike iz poznatih anima i video igara počeo je sa naslovom „Neon Genesis Evangelion“, na veliko oduševljenje fanova i glavnih uzvika, a sam repertoar pretežno veoma kratkih filmskih, primenjenih kompozicija nastavio se sa projektima „Fate/Zero“ , „Madoka Magica“, „Demon Slayer“, “Fullmetal Alćemist“, „Black Butler“, u prvom setu koncerta.

Keniči Šimura je ljubiteljima redovno najavljivao iz kojih filmova slede kompozicije, dakle prema oprobanom receptu od prošle godine.

Set lista svih kompozicija i pesama je bila kompletno identična kao prošle godine.

Dirigent, aranžer, autor Šimura, u nekoliko trenutaka je proveravao da li se publika zabavlja, da li joj prija koncert, da joj nije slučajno dosadno, i sa mobilnog telefona je čitao ono što treba da kaže, više kao podsetnik – scenario za animiranje publike, što je bilo komično i predstavljalo je opet jedan šou sam za sebe.

Naravno, u komunikaciji sa fanovima anime, dirigent Šimura je i ovaj put iskreno želeo da zna koje bi numere želeli da slušaju sledeće.

Tako je celu salu oduševila muzika iz hit filma „Princeza Mononoki“ iz nekoliko segmenata, a onda još veća euforija je nastala sa slavnim animiranim delom „Haulov pokretni zamak“ (Howl’s Moving Castle). Oba filma bila su ogromni hitovi u svetu, ali i u našim – domaćim bioskopima svojevremeno su imala uspeh.

Niz melodija se nastavio uz muziku iz naslova „Spirited Away“, „Tokyo Revengers“, da bi onda na malo svedeniji način, Šimura opet postavio jedan mini test za ljubitelje anime.
„Znate li možda odakle je ova poza?“, šarmantno je dirigent zauzeo stav i tražio da gledaoci pogode koji animirani film upravo imitira i bio opet zadovoljan što su odmah rekli tačan odgovor – „Jo Jo’ s Bižare Adventure“.

Raspevao se dirigent sa srpskom publikom, koja zna pesme, iako su na japanskom, i tako je muzika iz anima „Tokyo Ghoul“, „Naruto“, naišla na odličan prijem, a možda najviše „Attack on Titan“ kada su svi zajedno zapevali u sali, što je bilo zaista kao sve već viđeno.

Šimura je ponovo sa mobilnog telefona dohvatio tekst – podsetnik, gde je naglasio da se obeležava 140 godina prijateljstva Japana i Srbije, na šta je veoma ponosan i srećan, te je dobio veliki aplauz.

Za sam kraj na bis su prezentovali još dve kratke numere iz animiranih projekata „Sailor Moon“ i „My Neighbour Totori“, i time uspešno zaokružili izbor iz popularnih dela japanske animacije i industrije igara kao doživljaj pravog duha anime filmova sa umetničkim nastupom.

Na društvenim mrežama povodom ovog koncerta, pojavio se spisak i drugih anime filmova koji su prema planu u repertoaru, što bi bila novina u odnosu na prošlogodišnji nastup – “Macroš”, “NieR: Automata”, “Final Fantasy”, “Ćrono Croš”, “Persona”, “Samurai Warriors”, “Dragon Quest”, “Ćrono Trigger”, “Kingdom Hearts”, “Ni no Kuni”, “Nioh”, međutim, ipak se Šimura držao već viđenog i oprobanog recepta, tako da ovih 11 naslova nisu bili uključeni u repertoar.

Izgleda da se dirigent odomaćio u Srbiji, tako da je želeo da vidi kako publika reaguje na njegov projekat, te ponovo pitao ljubitelje da li žele da im i dalje gostuje ovaj projekat, i naravno očekivano je dobio pozitivan i srdačan odgovor.

Tako da je izvesno da će “Anime Simfonija” redovno nadalje dolaziti u Beograd i Novi Sad, a možda i u još neke (veće) gradove Srbije.

Muzički projekat „Anima Simfonija“ uspeva da spoji naizgled nespojivo kada su u pitanju muzički žanrovi, ali je najvažnije da privlači publiku različitih senzibiliteta i u ovom događaju jednako uživaju i poklonici anime filmova i igara, kao i poznavaoci klasične muzike.

Posle održanog koncerta, u holu Kolarčeve zadužbine, Keniči Šimura se slikao sa fanovima, davao im je autograme, i do kraja je ostao kompletno pristupačan, šarmantan, originalan i veoma srdačan u komunikaciji sa svojom vernom publikom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.