U trendu

Koncert „U čast Pjacole“ 9. juna na Kolarcu

BEOGRAD – Koncert pod nazivom „U čast Pjacole“, organizovan povodom obeležavanja 100 godina od rođenja argentinskog kompozitora Astora Pjacole, biće održan 9. juna u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, saopšteno je iz te ustanove.

Na koncertu će nastupiti ne samo domaći već i svetski poznati muzičari – srpska violončelistkinja Maja Bogdanović, internacionalni kompozitor i majstor izvođač na bandoneonu Marselo Nisinman, englesko-holandski violinista Danijel Rouland, ukrajinska pijanistkinja Nataša Kudricka, kontrabasista Zoran Marković, kao i italijanski gitarista Alberto Mezirka.

Ovaj koncert se realizuje u organizaciji Centra za muziku Kolarca kao deo ciklusa „Kolarac – tvoj svet muzike“, a na njemu će biti izvedena ne samo Pjacolina dela, već i kompozicije inspirisane njegovim stvaralaštvom.

Astor Pjacola (1921-1992) bio je čuveni argentinski kompozitor i izvođač na bandoneonu.

Muzikom je počeo da se bavi veoma rano, a Simfonija napisana za filharmoniju Buenos Ajresa 1954. godine donela mu je stipendiju za studije kompozicije u Parizu.

Na predlog svoje profesorke Nađe Bulanže, okrenuo se stvaranju dela u žanru tanga, te je u rodnom Buenos Ajresu oformio male sastave koji su izvodili njegova dela („Buenos Ajres kvintet“, „Tango nuevo oktet“).

Novi žanr tango nuevo koji je Pjacola uveo, uključuje obeležja moderne i umetničke muzike – elemente džeza, fuge za šire instrumentalne sastave.

Tango je, zahvaljujući Pjacoli, povratio staru popularnost u Argentini i stekao svetsku slavu, te su ovog kompozitora slavili kao „spasitelja tanga“.

Osim toga, Pjacola je autor oko 750 dela različitih žanrova i stilova, među kojima ima i filmske muzike – komponovao je muziku za ostvarenja „Proslavljeni leševi“ i „Anri IV“, dok je glavna tema – numera čuvenog filma „Dvanaest majmuna“ (1995) reditelja Terija Gilijama, inspirisana njegovim delom “Suite Punta del Este“.

Violinista Stefan Milenković takođe voli da na svojim koncertima ima na repertoaru kompozicije Astora Pjacole, kako će i predstaviti na sledećem nastupu u nedelju, 30. maja, na otvorenom u Botaničkoj bašti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.