U trendu

Koncert u znak sećanja na Dragoljuba Đuričića

BEOGRAD – Humanitarni koncert u čast omiljenog i čuvenog bubnjara Dragoljuba Đuričića (1953-2021) održan je večeras na Velikoj sceni pozorišta Atelje 212 u Beogradu kao veoma emotivno putovanje kroz jednu bogatu karijeru.

Kolažni, mozaični, multimedijalni umetnički spektakl obradovao je i rasplakao publiku koja je volela stvaralaštvo značajnog muzičara.

Učestvovali su mnogi popularni domaći i regionalni rokeri u čijim je grupama Đuričić ostavio dubok trag, ali i mladi saradnici čiji je on bio lider.

Bili su tu Dragoljubovi bubnjari i beogradska reprezentacija bubnjara, Vlatko Stefanovski i njegov sin Jan Stefanovski, YU grupa, Kerber, Nikola Čuturilo – Čutura, Dejan Cukić i Spori ritam bend, kao i Đurađ Đuričić, Duda Bezuha, Aleksandar Lokner, Džoni Dunkić i Peđa Milanović.

Ovogodišnji koncert organizovala je izdavačka – diskografska kuća “Lampshade Media” koja je okupila vrhunske rok muzičare.

Osim koncerta, priređena je i manja izložba Dragoljubovih radova i fotografija, jer je kao umetnik bio veoma svestran.

Takođe, na velikom platnu prikazani su TV intervjui i fotografije bubnjara.

Koncert je bio humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica namenjen je Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Čovek sa najvećim osmehom na domaćoj muzičkoj sceni, koji je preminuo u martu 2021. od posledica korona virusa, tako je posthumno dobio svoje prvo “In Memoriam” veče kao sećanje na neprolaznog umetnika i njegov doprinos ovoj profesiji. Đuričić je, naime, jednom godišnje držao koncerte upravo u Ateljeu 212, a na njima je učestvovala bubnjarska elita Srbije i nekadašnje Jugoslavije.
Kompletan program je režirao Milutin Petrović, a glumica Gorica Popović je sve vreme bila u ulozi domaćina i vodiča kroz biografiju i karijeru rok bubnjara.

Želja svih koji vole velikog bubnjara jeste da se nastavi tradicija večeri koju je on stvorio i da mu se ubuduće svake godine koncertom odaje počast za velike zasluge i sve što ostavio domaćoj muzici.

„Balkanska lavina“ od desetak bubnjara je prva efektno nastupila dok se simultano na video projekciji odvijala animacija koja se lagano pretvarala u portret Dragoljuba.

Frontmen niškog rok benda Kerber Goran Šepa Gale, poznatiji kao Gale Kerber, uz komentar da je Dragoljub sa 6 godina sviranja u grupi, postao član plemena Kerber zauvek, otpevao tri pesme „Čovek od meda“, „Seobe“, „Bolje da sam druge ljubio“.

Dejan Cukić priredio je takođe tri pop rok hita „Dolazi tiho“, „Spori ritam“ i „Ja bi da pevam“, koje je snimao sa Dragoljubom i podigao je salu na noge.

Nikola Čuturilo Čutura izveo je numere „Kišobran“, „Voli me“, i dva puta svoj hit „Beograde“, prvo sa dva sasvim malena dečaka Lavom i Milošem Despotovićem, da bi kormilo preuzeli onda na istu numeru braće Jelić Dragi i Žika iz YU grupe, koja traje na rok sceni već 52 godine.

Izveli su kompozicije „Autobus za raj“, „Da si MM ili BB“ i „Banki je 7“, na kojoj se priključio na gitari ponovo Čutura.

Žika se prisetio da je Dragoljub bio dobro nekoliko dana pred fatalni ishod u martu 2021. i u tom trenutku je zajecao i gotovo zaplakao.

Makedonski virtuoz na gitari pevač, kompozitor i vrhunski muzičar Vlatko Stefanovski sa svojim sinom Janom Stefanovskim sve je oduševio hitovima svoje bivše etno rok džez grupe „Leb i sol“, čiji je Đuričić bio važan član, pa su posetioci uživali uz „Uči me majko, karaj me“, „Bistra voda“, „Gipsy song“.

Vlatko je sa velikim emocijama rekao da je „odlicna ideja da se ovim koncertom nikada ne zaboravi Dragoljub i njegova duša, srce, energija“.

Za sam kraj ovog emotivnog spektakla svi muzičari su zajedno na bini odsvirali čuveni rok hit „Simpathy for the Devil“ grupe Rolling Stones, a za mikrofonom je bio Dejan Cukić.

Koncert spektakl od skoro dva i po sata rasplakao je mnoge u publici i na pozornici koju su svi redom poslali poruku da svog divnog kolegu ne mogu nikako zaboraviti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.