U trendu

Koncertna ponuda u prestonici tokom marta

BEOGRAD – Koncertni kalendar za mart u Beogradu biće uglavnom realizovan samo u dva prostora – Kombank Dvorani i Zadužbini Ilije M. Kolarca, gde će nastupati pop i rok muzičari iz zemlje i regiona, saznaje Tanjug.

Iako je pandemija i dalje u jeku, a posebno muzička industrija na izdizaju u Srbiji, ipak će desetak koncerata biti održano za manji broj publike, kako je određeno usled situacije sa kovidom 19.

Prvi dan marta biće u znaku posvete Vlade Divljana sa bendom (Ne)normalni, koji će nastupiti u Velikoj dvorani Kolarca, kao njihov drugi nastup u nizu, posle nedelje – 28. februara.

Reč je o novoj šansi niza koncerata benda koji neguje sećanje na velikog umetnika, koji je prerano otišao, jer su ti nastupi bili odloženi početkom februara, upravo zbog teške epidemiološke situacije.

Čak će sastav (Ne)normalni imati i treći koncert 20. marta na sceni Kombank Dvorane, a sve tri večeri gost će im biti Zdenko Kolar, član originalne postave „Idola“ i nerazdvojni prijatelj Divljana i saradnik na njegovim pratećim grupama „(Ne)Vladina organizacija“ ili „Old Stars band“, a zajedno su osnoval ii bluz grupu „Zvuci ulice“.

Takođe, frontmen rege pop rok benda Ničim izazvan Bojan Gluvajić biće na pozornici kao još jedan važan gost ove trilogije koncerata.

Datum 20. mart je bio predviđen u Kombank Dvorani za pop rok pevača Dejana Cukića i njegov Spori ritam bend, ali je ipak pomeren za neke bolje dane, jer muzičar želi da održi koncert za veći broj ljudi, po svom izboru.

Četvrti put u Kombank Dvorani će 6. marta pevati pop zvezda Željko Vasić, u večeri pod nazivom „Klavir, vi i ja“, gde će svoje poznate hitove podeliti sa svojom vernom publikom, u kojoj dominira lepši pol.

Vasić je tokom pandemije pred novu godinu objavio i novi singl „Ne gubi veru u ljude”, a nedavno je snimio i spot za tu numeru.

Već narednog dana 7. marta stiže iz regiona Dražen Žerić Žera sa svojom “Crvenom jabukom”, a repriza će biti i na Dan žena 8. marta na istom mestu, zbog velikog interesovanja.

Iz originalne postave pop grupe ostao je samo Žera, koji će podsetiti na stare i novije hitove svog benda koji traje od nastanka u Sarajevu, 1985. godine.

Redovno su punili rasprodate termine Sava centra, nastupali u Hali sportova, Beer festu, Bojčinsklom letu u Surčinu, a poslednji koncert su imali u decembru 2018. godine upravo na sceni Kombank Dvorane.

Slobodan Trkulja i Balkanopolis će nastupiti 13. marta na istom mestu, kao tradicionalan susret sa beogradskom publikom barem jednom godišnje, a sada je Sava centar zamenjen ovom dvoranom.

Profesionalac koji svira na više instrumenata u isto vreme neguje srpsku, duhovnu i balkansku muziku, a u Kini ga je u direktnom prenosu nedavno gledalo čak milijardu ljudi.

U planu je i muzička smotra Guitar Art fest, koji je 2020. morala biti prekinuta kada je naišla epidemija, i za 16. mart je zakazana italijanska gitarska senzacija i atrakcija „40 Fingers“ – kvartet muzičara koji instrumentalima na vrhunski način interpretiraju kultna dela filmske muzike i drugih svetskih kompozicija.

Prvi put u karijeri 17. marta na irski praznik Dan Svetog Patrika sviraće naravno „srpski Irci“ Orthodox Celts, koji su tradiciju tih nastupa u prestonici imali gotovo uvek u Domu omladine (sala „Amerikana“).

Prošle godine usled kovida 19 nisu održali koncert na taj praznik, kao ni na manifestaciji Beer Garden, a treću sreću su imali u Letnjoj bašti kluba Fest u Zemunu.

Pop folk muzičar Dženan Lončarević zakazao je dva nastupa 18. i 19. marta, dok je na programu i hrvatski autor Neno Belan i bend „Fiumens“ dve večeri zaredom 21. i 22. marta, kao nova šansa posle odlaganja prošlog novembra.

Koncept ovih koncerata će biti u izvođenju hitova grupe „Đavoli“ koja je i proslavila Belana, a takav repertoar je već prezentovao publici takođe na dva rasprodata koncerta u periodu pre pandemije u Domu omladine.

Prema planu na sceni će biti i Ivan Bosiljčić 25. marta, nakon odloženog datuma za Dan zaljubljenih, 14. februara.

Muzičko poetsko veče „Naša priča“ poznati glumac morao je tada odložiti, jer je imao kovid 19, a sada je sve u redu i kraj marta će ponovo predstaviti parovima i damama nove bravure kao spoj koncerta, glume, recitovanje poezije.

Za sam kraj koncertne ponude, 28. marta zasviraće Queen Real tribute band, koji su bili najavljeni u decembru, a zatim odloženi usled pandemije.

Novina na ovom nastupu je u tome što će grupa pre koncerta imati gosta iz Engleske Pitera Fristona, koji je bio veliki prijatelj i lični asistent Fredija Merkjurija, pevača i vođe rok grupe Queen.
Britanac će u uvodnom delu predstaviti lik i delo legendarnog muzičara, koji je izgubio bitku sa AIDS pre tri decenije, a biće predočeni do sada nepoznati detalji o tom umetniku.
Osim Fristona, gost će biti i češki pevač Milan Šatnik, a Queen tribute je već nastupao na sceni Kombank Dvorane dok se zvala Dom sindikata, kao i krajem 2018. kao uvertira za premijeru filma „Boemska rapsodija“ o sastavu Queen.
Sa svojim projektom „Queen Simphony“ napravili su pravi spektakl na scenama Sava centra, Kalemegdana na otvaranju festivala BELEF 2019 i na otvorenom u Zemunu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.