U trendu

Koncertna sezona u Srbiji u punom jeku tokom celog leta

BEOGRAD – Sezona koncerata posle duže pauze usled pandemije konačno se nastavlja i, prema istraživanju Tanjuga, tokom juna i jula su već zakazani veliki festivali – Guitar art fest u Beogradu, Arsenal fest u Kragujevcu i Exit u Novom Sadu.

Predstojeći vikend u prestonici, ako se ne računaju koncerti instrumentalne klasične muzike na sceni Kolarca ili Sali Beogradske filharmonije, biće u znaku pop i rok muzike, iako su takvi nastupi za veći broj publike do juče bili zabranjeni.

Tako će sutra nastup imati Ana Ćurčin sa svojom grupom “Ana & the Ćanges“ u Domu omladine, a blizu nje u Kombank Dvorani svoje muzičko-poetsko veče će realizovati popularni glumac Ivan Bosiljčić.

Nedelja, 30. maj je rezervisana takođe za Kombank Dvoranu i Slobodana Trkulju sa grupom “Balkanopolis”, dok će u isto vreme slavni violinista Stefan Milenković održati koncert sa orkestrom “Muzikon” u atraktivnoj Botaničkoj bašti.

Mesec jun donosi već prvog dana muzičku smotru 22. Guitar Art Fest na sceni Doma omladine, Kombank Dvorane i Kolarca, u trajanju do 5. juna.

Već četiri puta odloženi, sada konačno premijerno u Beograd stiže italijanska kvartet atrakcija “40 Fingers”.

Koncert “Guitar Rhapsody” predstaviće poznatu filmsku muziku, autorske pesme, sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za 4 gitare.

Svetska premijera koncerta za simfonijski orkestar i gitaru “Recuerdos de Belgrado” održaće se 5. juna na Kolarcu, kada nastupa Simfonijski hor i orkestar RTS, a diriguje Bojan Suđic.

Na novom izdanju festivala pod sloganom “Digital Revolution” nastupiće i neizbežan maestro na gitari Vlatko Stefanovski 3. juna i drugi svetski gitaristi.

Pop pevač Željko Vasić imaće 13. juna takođe odloženo, a sada sigurno intimno koncertno veče “Klavir, vi i ja” u Kombank Dvorani, što mu je 4. put da svira na ovom mestu.

Preliminarni datumi za džez pijanistu Vasila Hadžimanova su 17. i 18. jun na sceni Summer Stage kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu.

Na istom mestu dve večeri zaredom 24. i 25. juna će pevati hrvatska pop diva Nina Badrić, koja je tokom pandemije imala nastupe u restoranu u okviru Novog BitefArtCafe kluba.

Pop zvezda je u Beogradu održavala koncerte u Sava centru, Štark Areni i mnogim klubovima.

Datum 20. jun je upisan za bend “(Ne)normalni“ i Prijatelji – Koncert u čast Vlade Divljana, u Kombank Dvorani, a to bi bio njihov treći nastup, nakon ranije dva održana na Kolarcu.

Gost na sva tri koncerta biće Zdenko Kolar, član legendarnih „Idola“ i uvek veran saradnik i prijatelj Vlade Divljana, kao i Bojan Gluvajić, iz benda „Ničim Izazvan“.

U planu je takođe i gostovanje spektakla Queen Real tribute band, koji je morao biti odložen već dva puta, a na koncert stiže i nekada lični asistent odavno preminulog lidera grupe “Queen” Fredija Merkjurija, gospodin Piter Friston.

Koncert, čiji se novi datum još nije utvrdio, održava se povodom 30 godina od odlaska Fredija, ali i u sklopu proslave ogromnog jubileja – 50 godina od osnivanja „Queen“-a.

Letnja bašta kluba Fest u Zemunu koja se prvi put u svojoj istoriji otvorila upravo tokom pandemije sada će se ponovo vratiti u igru 25. juna kada svira čuvena pop rege grupa Zemlja Gruva, koja je imala dve rasprodate svirke na istom mestu u zatvorenom tik pred pandemiju januara 2020.

Zoe Kidah, MC Milovan, Ana Konstrakta pružiće publici kolekciju zaraznih hitova “Đango”, “Najlepše želje”, “Sudopera”, “Tuga”, “Vucibatina”.

Arsenal fest u Kragujevcu trajaće tri dana, od 24. do 26. Juna, a prošle godine kao jubilej od 10 godina postojanja je održan onlajn, odnosno uživo, ali bez publike.

Iako ranije ugovoreni i zakazani, ipak ove godine ne dolaze slavni britanski i američki bendovi Placebo i Gogol Bordello, kao ni makedonski odgovor na Žana Mišel Žara – umetnik elektronske muzike Kiril Džajkovski, već ih najverovatnije čekaju Arsenal Fest 2022.

Na Glavnoj bini prve večeri sviraće legendarni Partibrejkers, pop rok veterani Bajaga i Instruktori i folk pankeri iz Hrvatske – Brkovi, dok 25. jun pripada zagrebačkim pank rokerima Hladnom pivu, atrakciji Dubioza kolektivu i australijskom muzičaru Dub FX-u.

Rok bend Riblja čorba 26. juna u Kragujevcu vraća se nastupima nakon izuzetno teške godine tokom koje su zbog Kovida-19 izgubili bas gitaristu Mišu Aleksića (1953-2020).

Planiraju uskoro da imaju i beogradski koncert u znak sećanja na neprežaljenog muzičara.

Na Garden Stage-u sviraće mnogi alternativni sastavi ili solo autori: Bjesovi, KBO!, Obojeni program, Repetitor, Keni nije mrtav, Kruševac geto, Funk Shui, Nikola Pejaković Kolja, Nikola Vranjković, Svemirko, Kika, Dram, Klinac i Kendi.

Od stranih imena najpoznatiji je švedski gitarista Yngwie Malmsteen, kompozitor, tekstopisac, koji je tokom plodne karijere od 40 godina objavio više od 20 albuma.

Završno veče Arsenala 11 pripada bendovima i solo artistima – Kanda Kodža i Nebojša, Pero Deformero, Texas Flood, Gazorpazorp, Ivan Jegdić, Sajsi MC.

Tako stižemo i do jubileja zvanog 20 godina EXIT festivala, koji je upisan na mapi sa datumom od 8. do 11. jula na starom, živopisnom mestu – Petrovaradinska tvrđava.

Od vodećih svetskih di-džej muzičara dolaze – Dejvid Geta, Tiga, Nina Kravic, Solomun, Oniva, a od žestokih tonova na Tvrđavu će se popeti švedski metalci Sabaton i Thundermother (ženski bend).

Na repertoaru je i britanski eletro sastav Metronomy kao posebna senzacija u poslednje vreme, iako postoje od 1999. godine.

Od regionalnih imena potvrdili su učešće BiH umetnica Amira Medunjanin koju obožava publika u Srbiji (održala je tri koncerta u Kombank Dvorani tokom pandemije), hrvatska elektro pop dama Ida Prester & Lollobrigida, slovenački mračni bend Laibać, kao i stari prijatelj Srbije – Mašimo Savić.

Od domaćih pretežno rock sastava sviraće alternativna rock grupa E-Play, a uz njih sve traženiji Dram (drugi dobitnici prestižne nagrade “Milan Mladenović”), popularna elektro rock atrakcija Buč Kesidi, hevi metal devojke “Nemesis”, stari pank rokeri Goblini, ali i noviji mladi koji tek stasavaju – Šajzerbiterlemon.

Bajaga i Instruktori, nakon jedinog koncerta u Beogradu tokom pandemije, u Letnjoj bašti Festa, drugi će izvesti 16. jula na stadionu Tašmajdan, a na istom mestu će mu se 30.07. pridružiti već spomenuti Vlatko Stefanovski, posle Guitar art festa, kao i omiljeni Mašimo 31. jula, nakon Exita.

Ako malo zavirimo u jesen/zimu 2021, dolazimo do takođe uveliko odloženih i sada zakazanih koncerata – Dejan Cukić & Spori Ritam 6. novembra u Kombank Dvorani, uživo promocija poslednjeg albuma Ulica bez brojeva” (2019).

Datum 9. decembar fiksiran je za Električni orgazam, na istoj sceni, čiji se koncert odlagao barem četiri puta.

Turneja povodom jubileja od 40 godina postojanja legendarne rok grupe zaslužuje velike i ozbiljne koncerte, ali to nije moglo da se ostvari pod aktuelnim merama u borbi protiv Kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.