U trendu

Koncertni program u BG i NS: Anime Simfonija, Edin Karamazov, Anton Baranov

BEOGRAD : Koncerti klasične, filmske i gitarske – instrumentalne muzike biće održani večeras i sutra (12.04. 13.04.) u Beogradu i Novom Sadu, kada će na sceni biti priređeni spektakl Anime Simfonija, gitarista Edin Karamazov i „Vojvodina Guitar fest“, kao i Simfonijski orkestar Akademije umetnosti Novi Sad.

Tako će danas u velikoj sali Kolarčeve zadužbine i sutra veče u Pozorištu mladih u Novom Sadu, kao i krajem 2022. godine, biti izveden muzički spektakl „Anime simfonija“, kao avantura putovanja kroz popularne animirane japanske filmove „anime“.

Tada je bila tolika potražnja za ovim koncertima u trajanju od 70 minuta, da su u Domu omladine Beograda (DOB) bila izvedena čak tri nastupa uzastopno iste noći.

U Novom Sadu, koncert je tada održan u Srpskom narodnom pozorištu (SNP).

Maestro Keniči Simura iz Japana i njegov koncept „ANIME simfonija“ ponovo ujedinjuje dva udaljena sveta – najpopularnije anima filmove i igre i operski orkestar.

Sudar dva neverovatna sveta, nesvakidašnji spektakl i delić kulture Dalekog istoka ponovo pred srpskom publikom.

Dakle, večeras, 12. april, Kolarčeva zadužbina, Beograd, kao i – sutra: 13. aprila – Pozorište mladih, Novi Sad.

Za sve iskrene ljubitelje i poznavaoce anime hit filmova, serija, video igara iz Japana, za decu, omladinu, roditelje sa najmlađima, odličan put u horizonte prošlosti.
Muzički festival “Vojvodina Guitar fest” biće održan u trajanju od tri dana, a počeo je juče (utorak) u Novom Sadu, u organizaciji Asocijacije gitarista Vojvodine.

Svakako da su popularnija imena ovogodišnjeg Festivala svetski poznati gitarista i lautista iz Bosne i Hercegovine – Edin Karamazov, kao i virtuoz iz Rusije – Anton Baranov i nastupiće sutra u Gradskoj kući Novog Sada.

Takmičenje je ove godine okupilo rekordan broj učesnika iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, BiH.

Kao pobednik takmičenja Gitarske Fondacije Amerike za 2013. godinu i više od 20 drugih prestižnih takmičenja širom sveta, ruski gitarista Anton Baranov se afirmisao kao jedan od vodećih gitarista današnjice.

Njegove nastupe u mnogim uglednim dvoranama poput Karnegi Hola u Njujorku, Palau de Musica u Valensiji, Koncertne dvorane Mariinski u Sankt Peterburgu i Hakuju Hale u Tokiju, muzička kritika je opisala kao „čistu magiju“.

Ruski muzičar Anton Baranov je 2013. godine osvojio prvu nagradu na takmičenju u Novom Sadu i nakon deset godina pauze dolazi ponovo da nastupi, ovaj put kao jedan od trenutno najboljih gitarista na svetu.

Baranov je rođen 1984. i počeo je da svira gitaru sa deset godina. Muzičko obrazovanje završio je u najstarijoj i najpoznatijoj ruskoj muzičkoj školi, Sankt-Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov, gde i predaje gitaru od 2010.

Muzičar instrumentalista Edin Karamazov svojim izvanrednim nastupima tokom prošle decenije dokazao se kao jedan od najuzbudljivijih svirača gitare i laute u svetu. Svoj prvi solo nastup na lauti imao je 1998. godine i od tada je Karamazov izveo i snimio više od 90 nosača zvuka sa mnogim svetskim umetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu muziku.

Ove koncertne sezone Edin Karamazov gostuje u Australiji, Evropi i Južnoj Americi.

Karamazov je u Beogradu nastupao upravo sa slavnim Stingom 2008. godine u Sava centru u okviru Guitar Art festa.

Kasnije je na istom festivalu gitare nastupao barem još dva puta, od čega jednom u duetu sa violinistom Stefanom Milenkovićem. Sa makedonskom pop pevačicom Kaliopi, Edin Karamazov je imao koncerte širom regiona, a u Srbiji na sceni Pozorišta na Terazijama u Beogradu i Centra za kulturu Valjevo kao selekcija Valjevskog džez festivala 2021.

Danas će Muzička škola „Isidor Bajić“ od 09-17h biti domaćin međunarodnog takmičenja „dr Jovan Jovičić“, a onda će u 17h nastup na gitari imati Milica Ristić i biti izveden koncert pobednika takmičenja.

Već od 18.00h će biti koncerti Ivana Hočevara i Dua ALNO (Novak Miljković j Aleksandar Antić). I onda sutra od 19h u Gradskoj kući NS će svirati Edin Karamazov i Stana Krstajić, kao i Anton Baranov.

Simfonijski orkestar Akademije umetnosti Novi Sad održaće koncert sutra veče (13.04.) u Beogradu, na sceni velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Dirigent je profesor Andrej Bursać, solisti su – Džejms Nioraku Šlefer, šakuhači, Joko Reikano Kimura, koto, Aleksandra Krčmar Ćulibrk, violina, Kristof Jan, violončelo.

Program celovečernjeg koncerta čine dela kompozitora – Aleksandre Vrebalov (Srbija-SAD), Igora Stravinskog, Džejmsa Niorakua Šlefera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.