U trendu

Koncertom Jelene Cello otvoren Zemun fest

BEOGRAD – Muzičko-filmska manifestacija Zemun fest u sedmom izdanju otvorena je sinoć koncertom umetnice Jelene Cello i projekcijom domaćeg igranog filma „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovacevića na Velikom trgu u Zemunu.
Tokom pet dana i noći do nedelje 28. avgusta na tri lokacije u Zemunu publika će imati prilike da prati koncerte srpskih muzičara, dugometražna ostvarenja, selekciju studentskih filmova svih formi, predstave za decu.

Umetnica na električnom violončelu Jelena Mihajlović – Jelena Cello koncert od 40 minuta započela je uvertirom iz opere „Seviljski berberin“ Đoakina Rosinija, a onda se obratila publici.

„Hvala vam što ste došli večeras. Kiša nas je malo ostavila na miru ove noći. Pripremila sam za vas kolažni program po svom ukusu, nadam se i vašem. Osim Rosinija, sviraću vam i Bitlse, koji su za mene takođe klasika, DŽimija Hendriksa, Baha, Bramsa“, najavila je.

Publici je predstavila poznate kompozicije na električnom čelu u modernim aranžmanima, a posebna zanimljivost njenog nastupa je bila u multimedijalnom sadržaju, jer je umetnica na velikom filmskom platnu emitovala video spotove koji su pratli izvedene numere.

Repertoar su činile pesme „Eleanor Rigby“ (1966) Bitlsa, „Bamboleo“ grupe Gipsy Kings, „Mađarske igre“ Johanesa Bramsa, a onda je Jelena Mihajlović prešla na svoje autorske kompozicije na akustičnom čelu.

Festival je nakon koncerta zvanično otvoren igranim filmom „Nije loše biti čovek“ (2021) prema scenariju i u režiji Dušana Kovačevića.

Veliki broj publike je uživao u tragikomediji našeg najznačajnijeg dramskog pisca i scenariste, čija je premijera bila u decembru prošle godine.

Zemun fest će zatvoriti 28. avgusta ostvarenje „Bilo jednom u Srbiji“ (2022) Petra Ristovskog.

Od domaćih filmova publika će videti „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Raše Andrića, „Strahinju Banovića“ Stefana Arsenijevića, a mnogi mladi stvaraoci dobiće priliku da se prikažu široj javnosti u Zemunu tokom pet dana.

Selektor takmičarskog filmskog programa Vuk Savić napravio je izbor tradicionalnih i aktuelnih tema, kao i društvene angažovanosti.

Na Maloj sceni Zemun festa je određen Takmičarski program studentskih filmova isključivo autora iz Srbije, a u selekciju su uključeni kratki igrani, animirani, dokumentarni i eksperimentalni filmovi.
Revijalni deo obuhvata šest kratkih filmova na temu ekologije i 28. avgusta selekciju će zatvoriti film „Misterije bosanskih piramida – na rubu prošlosti“ Borivoja Petrovića, prema scenariju Slavice Hinić.

U muzičkom programu kod restorana „Venecija“ na Zemunskom keju predstaviće se rokabili pop rok bend Vampiri, popularni ženski trio Frajle, rokeri iz Niša grupa Kerber, jedna od novijih grupa Fantom.

Zemun fest je nastao kao odgovor na nedostatak sadržaja u oblasti kulture i umetnosti, pre svega, filmske, a nakon sedam izdanja postao je platforma koja pruža pomoć kreativnim ljudima na početku svojih karijera.
Festival će biti postavljen na nekoliko lokacija – glavni filmski program održaće se na Velikom trgu, Festival studentskog filma na Magistratskom trgu, dok je muzička scena na Zemunskom keju.

Poseban dečji program predviđen je tokom vikenda na Velikom trgu, dok se na Magistratskom trgu prikazuju ekološki i drugi filmovi u okviru revijalnog programa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar