Konferencija Unije savremene umetničke igre 16 plus 1 u BG

BEOGRAD – Godišnji susret i konferencija Unije savremenog pozorišta i umetničke igre Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, formirane tokom Prvog foruma umetničkih saradnji u maju 2016. godine u Pekingu, biće održana od 7. do 12. aprila u Beogradu, u vreme održavanja 16. Beogradskog festivala igre.

Ministarstvo kulture Kine je poverilo organizaciju konferencije Beogradskom festivalu igre, „uzimajući u obzir njegov uticaj u zemljama centralne i istočne Evrope, ali i u naširem međunarodnom okviru“.

Organizator očekuje da će konferencija okupiti oko 50 stručnjaka iz oblasti baleta, savremene igre i umetničke produkcije.

Uz podršku Ministarstva kulture i turizma Kine i Pokrajinske vlade Pekinga, Pekinška akademija igre predložila je zajedničko potpisivanje Statuta unije umetničke igre 16 plus 1.

Tokom dvogodišnjeg razvoja, Unija je postala vodeća platforma za promociju umetničke i kulturne razmene i saradnje između Kine i zemalja partnera Unije.

Rad i zaključci Unije su uvedeni u priručnike ministarstva kulture Bugarske i Mađarske, potpisani od strane premijera ovih zemalja.

Do sada, sa 11 institucija pridruženih Uniji tokom 2018, članove Unije čine ukupno 34 referentne institucije koje se bave umetničkom igrom iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Beogradski festival igre i Nacionalna fondacija za igru su jedni od osnivača i aktivni članovi saveta Unije.

Tako je Baletska škola Nacionalne fondacije za igru uspostavila stalnu i plodnu saradnju sa Pekinškom akademijom za igru, čija je zajednička predstava bila održana povodom 3. Foruma gradonačelnika Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u oktobru ove godine u beogradskom Pozorištu na Terazijama.

Baletska škola Nacionalne fondacije za igru u Beogradu je i jedina institucija u regionu, u kojoj rade kineski baletski pedagozi i stručnjaci iz oblasti baletske anatomije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.