U trendu

Konkurs za nagradu „Aleksandar Deroko“

BEOGRAD – Ustanova kulture „Parobrod“ iz Beograda objavila je konkurs za bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“, koja je ustanovljena ove godine i dodeljuje se prvi put sa ciljem da podstakne umetničko stvaralaštvo na Opštini Stari grad.
Prema uslovima konkursa, nagrada se dodeljuje za delo objavljeno ili realizovano u protekle dve godine, od aprila 2019. do aprila 2021. na Starom gradu.
Za nagradu mogu konkurisati državljani Srbije, kao i strani autori, samo da budu sa boravištem na toj opštini, a novčani iznos nagrade je 120.000 dinara.
Za nagradu mogu da konkurišu radovi pojedinaca ili grupa autora iz oblasti arhitekture i urbanizma.
Naznačeno je da taj projekat može biti i samo idejni, ali i onaj koji već realizovan, a u izbor ulaze obnove fasada, projekti kuća, zgrada, parkova, spomenika, kao i arhitektonske celine na toj opštini.
Takođe, na konkurs se mogu prijaviti autori izložbe ilustracija, crteža, slika ili grafika čiji su radovi bili predstavljeni u zvaničnoj kulturnoj ustanovi (galerije, muzeji, kulturni centri…) na toj beogradskoj opštini.
Mogu se prijaviti i autori monografija koje se odnose na istoriju, umetnost i kulturno nasleđe na Opštini ili su posvećene istaknutoj ličnosti koja je živela na Starom gradu.
Članovi žirija koji će izabrati dobitnika nagrade su profesor Branislav Mitrović, akademik i profesor na Arhitektonskom fakultetu, profesor Rastko Ćirić, ilustrator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti i dr Marina Pavlović, istoričarka arhitekture i zamenica direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.
Aleksandar Deroko (1894-1988) bio je veliki srpski arhitekta, svestrani umetnik i pisac, autor mnogih knjiga iz oblasti arhitekture, koje je najčešće sam ilustrovao.
Bio je dugogodišnji profesor Beogradskog univerziteta, a član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1956. godine.
Predlozi se dostavljaju putem mejla na adresu marija.pavlovic@ukparobrod.rs ili šalju poštom najkasnije do 15. avgusta, a nagrada će biti svečano uručena 4. septembra u Ustanovi kulture „Parobrod“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.