U trendu

Kosić: „Uspavanka o Aleksiji Radojičić“ 30. aprila u NP

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je pisac Đorđe Kosić koji je govorio o svojoj drami „Uspavanka za Aleksiju Radojičić“ čija je premijera planirana za 30. april u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kosić je rekao da je tema komada „Uspavanka za Aleksiju Rajičić“ neravnopravnost žena u društvu i traženje slobode s one strane zakona.

„Glavna junakinja pokušava da pronađe slobodu u nekim konvencionalnim, građanskim okvirima porodice i braka, međutim toga za nju nema i prelazi s druge strane zakona“, rekao je Kosić.

Prema njegovim rečima, paradoksalno zatvor biva za Aleksiju najveća sloboda.

Kosić je podsetio da je pisanje drame krenulo na kreativnoj radionici, koju je vodila Biljana Srbljanović, a tema je bila istraživanje nacionalnog, kolektivnog sećanja i kako se kreiraju istorijski narativi.

„Iz tog istraživanja epske narodne poezije i njenog nekog parodiranja sam ušao u istraživanje te književnosti i dokumentarno istraživanje kako su žene živele kroz našu istoriju“, rekao je Kosić.

Prema njegovim rečima, polazišna tačka za pisanje poslužila je nedavno ponovno objavljena knjiga „Zatvorenice“ Milutina A. Popovića, koja potiče s kraja 19. veka sa ispovestima zatvorenica iz Požarevačkog kaznenog zavoda.

Kosić kaže da se se „mnoge stvari nisu promenile“ i da se opredelio da vreme ostavi otvoreno, da se komad „dešava u ne tako davno vreme u jednom šumadijskom kraju“.

Pristup predstavi autorskog tima na čelu sa rediteljem Jugom Đorđevićem, Kosić opisuje kao vrlo zanimljiv i svež, i način koji nije u sudaru sa načinom njegovog razmišljanja ali je „nešto čega se ne bi setio“.

Prema njegovim rečima, Vanja Ejdus je prava glumica za naslovnu ulogu, a sjajan je i ostatak glumačke podele predstave u kojoj su
Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Stefan Živanović, Goran Milošević i Dijana Milošević.

Dobivši za „Uspavanku za Aleksiju Radojičić“ Nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2019/2020. godinu, Kosić
primećuje da je i pored toga što je poslednjih godina „preživela raznorazne brodolome“ to i dalje „važna nagrada i odskočna daska, pogotovo za mlade pisce“.

„Bilo je malo iznenađenje kada sam je dobio. I sjajan osećaj“, rekao je Kosić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.