Kosovo ne može na Evroviziju: Evroska agencija odbila da primi Prištinu

Evropska agencija regulatornih tela (IBIU) većinom glasova odbila je da Kosovo prihvati kao samostalnu državu, a time mu je i onemogućila da učestvuje na „Evroviziji“.

Sastanku IBIU u Oslu prisustvovao je pomoćnik direktora Radio-televizije Srbije Milivoje Mihajlović, koji je preneo da Kosovo nije uspelo da putem presedana uđe u EBU pošto su 673 glasa bila protiv, a 400 za izmenu statuta.

Mihajlović je, kako prenosi RTS, ukazao da je taj proces trajao više od godinu dana, a iniciralo ga je pet javnih servisa iz regiona – Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Mađarske.

„Mađarska je danas povukla potpis sa tog zahteva, ali se ipak raspravljalo i glasalo. Članice EBU su prihvatile argument RTS-a da se radi o političkom potezu i presedanu. Da će to štetiti miru u našem regionu i opredeljenju Evropske radiodifuzne unije da bude profesionalna, a ne politićka organizacija“, istakao je Mihajlović.

Pomoćnik direktora RTS-a smatra da se ne radi o ometanju profesionalnog razvoja RTV Kosovo.

„Oni imaju ugovor sa EBU i imaju sve benefite koje EBU nudi svojim članicama i pridruženim članicama. Jedino je ovo bio politički potez, na neki način dokazivanje da je Kosovo država, a ne međunarodni protektorat“, naglasio je Mihajlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.