U trendu

Kraj 23. Festivala nitratnog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

BEOGRAD – Povodom obeležavanja kraja Festivala nitratnog filma „Nitrat 23“, Jugoslovenska kinoteka će 14. i 15. juna prikazati još šest ostvarenja iz programa manifestacije u Sali „Makavejev“ JK, saopšteno je iz ovog nacionalnog filmskog arhiva.

Na repertoaru 14. juna nalazi se cenzurisano i zabranjeno ostvarenje „Ludvig Drugi, kralj Bavarske“ (1930) poznatog nemačkog reditelja nemog filma Vilhelma Diterlea, koji u njemu takođe tumači glavnu ulogu.

Film je posvećen prestolonasledniku Bavarske koji je zbog sopstvenih ambicija priredio svojoj zemlji velike finansijske poteškoće, te izgubio smisao za realnost i proglašen ludim, a izgubio je život pod misterioznim okolnostima.

Portugalski film „Marija od mora“ (1930) reditelja Hosea Leitaa de Barosa podseća na antičku tragediju iz života portugalskih ribara, čiji koren predstavljaju ljubav i netrpeljivost dve porodice.

Poseban užitak filma je što je za ozvučavanje iskorišćena originalna partitura kompozitora Bernarda Sasetija.

Ostvarenje „Vir“ (1964), kojim je i debitovao dokumentarista Ištvan Gal, predstavlja mađarski film „novog talasa“ i govori o sazrevanju i etičkom problemu smrti mladića iz neimara.

Poslednjeg dana festivala, 15. juna, na programu su italijanski film „Neugasivi plamen“ (1949) i „Spaljena koža“, špansko ostvarenje iz 1967, dok će završnicu predstavljati američka komedija „Tri žene“ Ernsta Lubiča iz 1924. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.