U trendu

Kraljica zločina

Strip je poslednja inkarnacija belgijskog detektiva jajaste glave Herkula Poaroa, čije sive ćelije trijumfuju u borbi protiv opakih zločina u 33 romana Agate Kristi. Veoma popularni krimići „kraljice zločina“ koje smo već mogli videti na filmu i u pozorištu biće prebačeni u strip formu da bi privukli mlađu čitalačku publiku. Prvih 12 naslova pojavilo se na godišnjoj „Nedelji Agate Kristi“. Tom prilikom obeleženo je i 30 godina od smrti jedne od najprodavanijih književnica svih vremena (više od milijardu primeraka samo na engleskom i još toliko na više od sedamdeset jezika). Samo su Biblija i dela Vilijema Šekspira više prodavana, ali je Kristi prevazišla Šekspira brojem jezika na koje je prevođena.
Tokom književne karijere koja je trajala 50 godina, napisala je sedamdesetak knjiga (od toga 66 kriminalističkih romana), 100 kratkih priča i 20 drama. Prvi roman „Misteriozna afera Stajls“ objavila je davne 1920. godine i upoznala nas sa Poaroom i odanim kapetanom Hejstingsom, koji su nadmašili čak i slavu dvojca Šerlok Holms i doktor Votson. Festival „Nedelja Agate Kristi“ okuplja stotine njenih obožavalaca i ove godine održan je po treći put u Torkaju, gradu na engleskoj rivijeri, u kojem je 15. septembra 1890. godine rođena Agata Kristi. Na svakom koraku posetioci su mogli otkriti mesta koja su inspirisala najpoznatijeg svetskog pisca misterija, poput crkve Svih svetih u Toru, gde je Agata krštena, zaliva Bejkon, gde je obožavala da se kupa, ili „Grand“ hotela, u kojem je provela medeni mesec. Ljubitelji njenih dela mogli su da razgledaju postavku u muzeju u Torkaju, razgovaraju sa poznatim piscima krimića, posete kreativne radionice za pisanje, odgledaju komad „Neočekivani gost“ u lokalnom „Princezinom pozorištu“ i pod otvorenim nebom filmski klasik „Smrt na Nilu“ sa Piterom Justinovim u ulozi Herkula Poaroa.
Fešta se završila na londonskoj železničkoj stanici Pedington, koju je Kristijeva ovekovečila u romanu „U 4.50 sa stanice Pedington“, čija je junakinja gospođica Džejn Marpl, Poaroova rivalka u otkrivanju zločina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar