U trendu

Krautrok

25. april 2002. u 18.00
Maverik

Boro Petković, Republika Srpska

Boro Petković je rođen 1959. u Zenici. Filozofski fakultet je završio u Sarajevu. Radi kao novinar u RTRS u Banjaluci, gde je pokrenuo emisiju Rok oko. Objavljivao je stripove u mnogim fanzinima i dnevnim listovima. Član udruženja nezavisnih stvaralaca GETO.

U okviru promocije knjige „Krautrok“ biće prikazana petominutna priča o Krautroku u produkciji RTRS, kao i film „Can Free concert“, režisera Petera Przgoda.

Knjiga „Krautrok“ (Čarobni kupus) objavljena je 2001. u izdanju udruženja nezavisnih stvaralaca GETO.

„Iako živimo u vremenu u kojem su čuda uglavnom negativnog predznaka, sasvim normalna pojava knjige koja se bavi fenomenom kojim se čak ni na prostorima stare Jugoslavije niko nije bavio, jeste zaista u toj kategoriji.

„Riječ je o izvorno njemačkom doprinosu rokenrolu, a koji je kao esencijalan i unikatan prepoznat tek kasnije kada su desetine, i to najvažnijih kreatora alternativnog zvuka, to javno priznale.

„Uvriježeni stereotip o naciji izrasloj na kupusu (kraut) i krompiru olako je omogućio da tek jedna pjesma Fausta postane sinonim za cjeli pokret, ali se tu istovremeno provlačila linija istinskog respekta prema izuzetnim tehničkim dostignućima i njihovoj gotovo legendarnoj trajnosti. Uostalom, pitajte bilo koga koje je vozilo, uključujući i tenkove, jedino preživelo protekli rat. Naravno VMW.

„Dok su se mnogi s pravom zgražavali nad kva-kva plesovima uz koje su skakutali njemački turisti na Jadranu, kao i otprilike iste muzike koja je carevala na njemačkim top-listama, u potpunoj sjeni je nastala jedna sasvim druga scena, vrijedna ne tek kurtoaznog poštovanja, već istinskog divljenja.

„Krautrok će zato dugo vremena služiti kao nezamenljivo polazno štivo za popunjavanje sramotno velike praznine koja je pratila ovaj žanr, te za njegovu istinsku revalorizaciju, napokon i kod nas.“

Recezent: Nebojša Ristić

O izdavaču:
Udruženje nezavisnih stvaralaca GETO je nevladina organizacija sa središtem u Banjaluci. Udruženje postoji od 1999. i radi na afirmaciji mladih umetnika (muzika, pozorište, grafiti umetnsot, strip). Dosada su organizovali više koncerata alternativnih bendova iz Banjaluke, BiH, ex-Yu, Evrope i Amerike. Već skoro dve godine realizuju alternativni program na talasima Kontakt radija. Osnivači su WIRED projekta, koji predstavlja neograničenu kulturnu razmenu između Banjaluke i zemalja Skandinavije. Lokalne vlasti su im ustupile na korišćenje prostor atomskog skloništa od 200 kvadratnih metara, gde se održavaju koncerti, predstave, izložbe, radionice, seminari…
U februaru 2002. udruženje je organizovalo prvi Internacionalni alternativni multimedijalni festival BL ART, u okviru koga je promovisana i knjiga „Krautrok“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.