U trendu

Kreća u monodrami „Kontrabas“ 9. februara u Parobrodu

BEOGRAD – Monodrama „Kontrabas“, rađena po tekstu nemačkog književnika Patrika Ziskinda i u režiji Vladana Đurkovića, biće izvedena 9. februara u Ustanovi kulture Parobrod, saopštili su danas organizatori događaja.

„Kontrabasista koji slobodno vreme provodi u sobi boreći se sa svojim problemima upušta se u srdačno i opširno izlaganje o svom instrumentu, koje postaje sve prisnije i intimnije ne bi li se, uz obilje samoironije i duhovitih komentara, postepeno pretvorilo u iskreno životno ispovedanje, pokušaj kritike ovog društva i života, očajnički i neodgodivi vapaj za promenom“, navode organizatori događaja.

Glumac Đorđe Kreća, koji će tumačiti ulogu kontrabasiste, naveo je da bi „rad na pripremi ove monodrame mogao svrstati u najvažniji lični glumački proces kroz koji je prošao.“

„Ovaj portret jednog umetnika pre svega je izuzetan tekst koji doseže do stvarnih umetničkih visina u svojoj pripovedačkoj estetici. Pisac u svom komadu dodiruje najintimnije delove duše jednog usamljenog čoveka i moram priznati da je već prvo čitanje u meni uzburkalo toliko mnogo emocija da sam bio potpuno siguran da je ovo pravi komad za mene“, kaže Kreća.

Delo „Kontrabas“ napisano je 1981. godine, prevedeno na 27 jezika i jedno je od najigranijih nemačkih komada.

U Beogradu je premijerno izvedeno 11. decembra 2021. godine na Međunarodnom festivalu kontrabasa – jubilarnoj 30. Basomaniji u Beogradskoj filharmoniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.