U trendu

Krečković: Nagrada mi prija, nisam je očekivao

BEOGRAD – Mladi pesnik iz Srbije Vladan Krečković, ovogodišnji je dobitnik prestižne međunarodne nagrade za mlade pesnike „Mostovi Struge“, koja se dodeljuje za najbolju debitansku knjigu poezije u okviru festivala „Struške večeri poezije“, pod pokroviteljstvom UNESKO-a, a za Tanjug kaže da, kao pesnik početnik, nije očekivao nagradu.

Krečković (32) iz Beograda je nagradu osvojio za zbirku „Pariz, Teksas“, dok je najprestižnija nagrada festivala „Zlatni venac“, koja se dodeljuje svetski poznatom živom pesniku za životno delo, pripala Kerol En Dafi, jednoj od najznačajnijih savremenih pesnikinja iz Velike Britanije.

„Pesme sam počeo da pišem u okviru programa radionica Ognjenke Lakićević i Zvonka Karanovića, koji je bio i urednik moje zbirke pesama“, rekao je Krečković za Tanjug.

Iako nagradu nije očekivao, navodi da mu je drago da je njegov rad prepoznat.

Na ovo odlikovanje, kako dodaje, gleda kao na podstrek da nastavi da istražuje pesnički izraz.

Pre skoro tri godine, Krečković je objavio svoj roman prvenac „Aleksa ili kroz snegove i sirene“, a sada kaže da radi na novom romanu.

Uz pisanje, planira da se posveti radu na turističkom projektu.

„Trenutno radim na razvoju kulturne rute koja se zove ‘Put rimskih careva i dunavska vinska ruta’. Taj projekat u najboljem smislu spaja sadržaje iz kulturnog nasleđa i turizam. Radio sam osam godina u organizaciji pod imenom ‘Dunavski centar za kompetenciju’ koja razvija turizam na celokupnom toku Dunava“, rekao je Krečković.

Zbirka pesama „Pariz, Teksas“ Vladana Krečkovića njegova je debitantska zbirka koju je u oktobru prošle godine objavila izdavačka kuća PPM Enklava iz Beograda.

Kao što naslov nagoveštava, kao i u kultnom filmu Vima Vendersa, osnovni motiv zbirke su rastanci, razračunavanje lirskog subjekta sa sopstvenom prošlošću, u cilju mogućnosti izgradnje novih međuljudskih odnosa.

Rezultati 60. konkursa festivala „Struške večeri poezije” objavljeni su na ceremoniji u Parizu, koja je održana povodom obeležavanja Svetskog dana poezije i 100-godišnjice rođenja književnika, utemeljivača i jednog od kodifikatora makedonskog književnog jezika Blaže Konenskog.

Ukoliko budu ispunjeni epidemiološki uslovi, ovogodišnje izdanje festivala „Struške večeri poezije” biće održano između 24. i 30. avgusta, tokom kojeg će pobednicima biti uručene nagrade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.