U trendu

„Krokodil“ sinoć završen u Beogradu, nastavak u Novom Sadu

BEOGRAD – Književni festival „Krokodil“ u 14. izdanju sa sloganom „Godina magijskog mišljenja“ sinoć je završen u Beogradu u prvoj etapi, na lokaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju (CzKD).

Ipak, program se tu ne završava, jer će prvi put od osnivanja festivala, „Krokodil“ imati svoj nastavak u Novom Sadu tokom dva dana 23. i 24. juna, pod nazivom „Na margini“ u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ na manifestaciji “Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022”.

Program treće festivalske večeri sinoć bio je posvećen originalnim autorskim rešenjima koja istražuju do sad neotkrivene veze između pisaca i njihovih prevodilaca, kao i između poezije, zvuka i scenskog pokreta. Sadržaj književne večeri se realizuje u okviru projekta „CELA“ (Connecting Emerging Literary Artists) koji čine organizacije iz deset evropskih zemalja, među kojima je i Udruženje KROKODIL, kao i projekta „Poets Sounds“ koji je pokrenula Krokodilava prijateljska organizacija „Lettretage“ iz Berlina. Jedna od namera projekta „CELA“ jeste da se prevodioci postave u istu ravan sa književnicima kao da su i oni jednako važni literarni stvaraoci.

Ova namera podstakla je novo promišljanje književnog nastupa u slučajevima kada se on odvija van konteksta jezika na kom određeni autori pišu.

Tako je celo veče predstavilo kreativnu komunikaciju između onih koji pišu i onih koji njihova dela prevode kao uzbudljiva scenska rešenja kroz nastupe budućih evropskih književnih zvezda – Arijana Bonaci iz Italije, Andraž Rožman iz Slovenije i Lisa Ved iz Holandije, uz prevoditeljke – Ana Popović, Jelena Dedeić i Bojana Budimir, dok je program vodila Mima Simić.

Nakon ove programske celine usledio je jedinstven eksperiment „Poets Sounds“ – umetnička saradnja kompozitora, performera i pesnika koja istražuje granicu na kojoj se književni jezik sreće sa oblastima Nove muzike.

Kreativni međuodnos glasovnog trija „SPREĆBOHRER“ iz Kelna i šestoro istaknutih evropskih pesnika – Tone Avenstrup iz Norveške, katalonca Eduarda Eskofeta, srpske autorke Katalin Ladik, Mortena Sendergarda (Danska), Mije Tiovio (Finska) i Elizabet Vandeler-Dek (Švajcarska) predstavio je nove proboje u oblastima instrumentalnih mogućnosti glasa, tonalnog spektra govora kao i pitanja notacije.

Ovi muzičko-poetski komadi koji su svoju premijeru doživeli u Berlinu, nakon Beograda biće predstavljeni i u mnogim drugim evropskim gradovima na turneji.

Program su vodili Dragan Protić Prota iz umetničke grupe “Škart” i poetskog festivala „Pesničenje“ i njegov kolega iz Nemačke – Florijan Nojner.

Novosadsko izdanje debatnog programa 14. festivala Krokodil biće održano u Novom Sadu 23. i 24. juna od 20 sati pod nazivom “Na margini” u sklopu programskog luka “Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. U novoj, rekonstruisanoj i uređenoj Kineskoj četvrti, koja sada nosi naziv “Kreativni distrikt”, Krokodil će predstaviti svoja tri diskusiona formata: Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju.

Ivan Krastev, Dubravka Stojanović, Boris Buden, Svetlana Slapšak, Ivan Vejvoda, Boris Dežulović, Aida Ćorović, Dragan Bursać, Marina Fratucan i Ljubica Gojgić su učesnici koji će se u okviru šest festivalskih događaja tokom dve programske večeri baviti pitanjima života u konfliktnim evropskim zonama – borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, gde će se istaći kulturni radnici, profesionalci i teoretičari, sociolozi, istoričari, filozofi i aktivisti među kojima su i „Njuz.net“ i „Marka Žvaka“ tandemi (Marko Dražić/Viktor Marković i Dušan Čavić/Dušan Šaponja).
Podsetimo, tokom prve dve večeri 14. izdanja književnog festivala „Krokodil“ gostovali su međunarodni i domaći pisci – Arijana Harviks, Asja Bakić, Aleksandar Šurbatović, online iz svog doma u Torontu se javila slavna kanadska spisateljica Margaret Atvud, a o Miri Furlan su govorili glumica Mirjana Karanović i urednik Ivan Bevc (izdavačka kuća “Booka”).

Takođe, publika je imala priliku da sluša karikaturiste i ilustratore Predraga Koraksića Corax-a i Dušana Petričića, pisca za decu Jasminku Petrović i filmskog režisera Radivoja Rašu Andrića (povodom filma po njenom romanu „Leto kada sam naučila da letim”), regionalne pisce – Borisa Dežulovića, Tenu Štivičić (uz glumicu Hanu Selimović), Iliju Đurovića i Anu Mariju Grbić, uz mini nastupe muzičara Ane Ćurčin i Marčela.
„Sam naziv 14. izdanja “Krokodila“ – „Godina magijskog mišljenja“ jeste naslov koji smo preuzeli iz istoimene knjige – autobiografije nedavno preminule američke spisateljice Džoan Didion. Ona u tom svom delu pripoveda o suočavanju sa iznenadnom smrti supruga, kao i sa terminalnom bolešću jedine kćerke, tako da je to bila jedna zaista strašna životna situacija u kojoj se ona našla.

Naslov predstavlja direktan omaž nenadmašnoj autorki i esejistkinji”, istakao je programski urednik Vladimir Arsenijević, osnivač festivala „Krokodil“, poznat i kao književnik, dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman (“U potpalublju”).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.