U trendu

Krstić: Beogradski kontrapunkt biće posvećen Tesli

BEOGRAD – Međunarodni skup „Beogradski kontrapunkt“, pod naslovom „Tesla: Inspiracija“, biće održan 21. juna (14:00-17:00) u Jugoslovenskoj kinoteci, a njegovi učesnici govoriće o naučniku Nikoli Tesli kao inspiraciji za stvaralaštvo, najavili su danas organizatori.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić rekao je Tanjugu da je ideja šestog „Kontrapunkta“ da se o čuvenom naučniku Nikoli Tesli priča „na drugačiji način, kao o inspiraciji za umetnost u Srbiji i svetu“.

„Želimo da pomeri ugao oko Tesle, da ga izmestimo iz uobičajenog naučnog diskursa i prebacimo u drugo polje, da ga osvetlimo kao jednu od najvažnijih kulturnih figura Srbije“, istakao je Krstić.

Prema njegovim rečima, među gostima manifestacije je umetnica iz Jermenije Lusine Hovanisijan koja je inspirisana Teslom napisala koncert za klavir, a doktorirala je na Institutu „Marija Kiri“ „tako da je pozvana da govori o Tesli“.

Tu je i strip umetnik i dizajner Danijele Meuči iz Italije koji je prošle godine imao izlozbu akvarala

„Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost“ u Beogradu.

„Ideja da ‘Kontrapunkt“ ove godine priđe mladima i da malo iskomuniciramo sa njima, jer su istraživanja pokazala da je Tesla jako zanimljiv mladim generacijama“, dodao je Krstić.

Prema njegovim rečima, vizuelni umetnik Dušan Jovović predstaviće prepoznatljiv eksperimentalni digitalni program za velike zgrade, Milan Ličina dolazi sa pričom o strip artu, a Danica Maksimović je napravila portret Tesle od recikliranog kompjuterskog otpada, koji je postao logo konferencije.

U konferenciji učestvuju i fizičar Đuro Koruga koji je patentirao Tesline naočale i upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, koji će kao pisac romana „Tesla, portret među maskama“ o naučniku pričati iz jednog drugačijeg ugla.

„Beogradski kontrapunkt“ organizuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.