U trendu

Krstić: Danojlić je velika figura srpske književnosti

BEOGRAD – Milovan Danojlić (1937-2022) je jedna od specifičnih i velikih figura srpske književnosti i kulture, kao pesnik, romanopisac esejista i prevodilac, ocenila je književna kritičarka Tamara Krstić.

„Posebno treba istaći da je Danojlić bio pesnik koji je na svaki način pokušavao da oseti velike treptaje samog jezika“, rekla je Krstić Tanjugu.

Prema njenim rečima, kod Danojlića je sve „počinjalo od reči i u rečima se završavalo, bilo da je reč o mukama sa rečima ili pronalasku značenja i osećanja, i svega što se krije u rečima i stihovima“.

Krstić je podsetila da je Danojlić voleo da govori da su pesnici „osetljive antene koje prenose drhtaje i treptaje, uzlete i padove, i procepe svog vremena, i svega što nam je ostalo kao jedna vrsta darova predaka“.

„Poezija je so zemlje, pa se u tome ogleda njegovo stvaralaštvo, u spoju između onoga što su priroda, društvo, grad i podneblje, u čijem centru se uvek nalazi sam čovek, pojedinac sa strahovima i nadama“, navela je Krstić.

Prema njenim rečima, Danojlićevo ime treba da ostane zapisano velikim slovima.

Krstić je dodala da će njegovi stihovi za decu i odrasle „ostati zvezda vodilja za naredne generacije, za to kako se promišlja ono što je aktuelno, vredno, moderno i u skladu sa duhom vremena, ali i velika baština kulture i svaralaštva na ovim prostorima“.

Posebno je važno da se Danojlićev celokupan opus posmatra iz svih pomeranja i stvari koje su činile u tom trenutku aktuelnu književnost, bilo da je reč o odblescima neosimbolizma, nadrealizma ili moderne poezije, smatra kritičarka.

Krstić je istakla da veruje da razmišljanje o jeziku, o vrednosti jezika i reči, neće biti moguće a da se ne sameri sa onim što je Danojlić pisao.

„Za tako veliko ime, koje ostaje upisano u našoj kulturi, mora da postoji neko novo polje sagledavanja i način dodira, da Danojlić može i dalje da bude i za naredne generacije jedna vrsta savremenika i zvezda vodilja za sve osetljivosti jezika, koje treba da žive“, zaključila je Krstić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.