U trendu

Kuhinja

22. april 2002. u 19.00
Galerija 19 stepenika, Dom omladine

Kuhinja je naziv strip radionice koju je 1998. godine pokrenuo Aleksandar Zograf. U nameri da zaobiđe bilo kakve institucije, ovaj autor je u prostoru svoje vlastite kuhinje u Pančevu počeo da okuplja strip crtače – kako one već afirmisane, tako i potpune početnike.

Među aktivnostima „Kuhinje“ bili su razgovori o ovom mediju, zajednički rad na strip storijama i razmena informacija svake vrste. Ubrzo je nastao krug autora koji se manje više držao na okupu sve do proleća 1999. godine, kada je radionica praktično prestala da postoji. Međutim, s obzirom na to da je većina crtača nastavila da kreira vlastite strip fanzine, došli su do zaključka da bi bilo najbolje da nastave da sarađuju, i tako je nastalo nekoliko izdanja – najpre katalog strip radionice Kuhinje (izdanje Kulturbunta), a zatim i tri broja strip časopisa Kuhinja, u izdanju Studija 21 iz Pančeva.

Grupa autora okupljenih oko „Kuhinje“ (među kojima su Saša Mihajlović, Zoran Jović – Letač, Stevan Markus, Vladimir Nedeljković, Nandor Ljubanović – Kiklop, Livijus Pavlov – Mr Spiral, Biljana Pavlović Pavlov i drugi) priredila je nekoliko zajedničkih izložbi i promocija svog rada u Pančevu, Beogradu, Kraljevu itd.

Drugi broj fanzina „Kuhinja“ izašao je kao kompilacija četrnaest bendova iz Pančeva i okolnih mesta, čime je i uvećan broj saradnika „Kuhinje“, a čitav projekat više nije bio vezan isključivo za strip.

U svakom slučaju, „Kuhinja“ bi – po rečima svog idejnog tvorca – trebalo da predstavlja sazrevanje i narastanje jedne ideje zahvaljujući saradnji i dijalogu koji nastaje među grupom autora. „Ideja vodilja bila je potreba da se učini nešto usred polurazrušenog pejzaža Srbije na prelazu u novo stoleće“, kaže Zograf, „i mi svi žudimo za budućnošću u kojoj će čak i male sredine posedovati naboj i snagu kulturnog središta.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.