U trendu

Kultni romani Dostojevskog na tribinama uživo u DKSG

BEOGRAD – Dom kulture Studentski grad (DKSG) u Novom Beogradu, nakon isključivo onlajn umetničkog i pre svega književnog programa u proteklom periodu, 11. februara se vraća uživo susretima i promocijama knjiga.

Tada će u klubu Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ od 19 sati biti upriličena promocija antologijskog romana “Zapisi iz podzemlja” Fjodora Dostojevskog, povodom 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti velikog ruskog pisca.

Gost na tribini će biti Jovan Popov, dok će na drugom panelu posvećenu ovom klasiku ruske književnosti 25. februara na istom mestu gost biti Miroljub Stojanović, koji će predstaviti roman iz dva toma “Zli dusi”.

Zanimljivo je da su oba romana imala dramatizacije u beogradskim pozorištima, tako je delo “Zapisi iz podzemlja” sa uspehom igrano na sceni JDP-a u režiji Ane Đorđević, gde je u glavnoj ulozi briljirao Srđan Timarov.

“Zli dusi” se neprekidno godinama igra u Narodnom pozorištu u dramatizaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u glavnim ulogama dominiraju Igor Đorđević, Goran Jevtić, Sloboda Mićalović, Boris Komnenić, Nenad Stojmenović, Milutin Milošević, Vanja Milačić.
Ciklus povodom jubileja ruskog pisca bio je prekinut, jer je institucija donela odluku da svi programi pređu na online format, za koji je pogodnija forma razgovora.

Za tribine uživo još uvek je ograničen broj prisutnih, tako da direkcija DKSG moli publiku da se prijavi na mail ustanove organizator@dksg.rs .

Treće književno veče, ali samo onlajn će biti emitovano 18. februara od 20 sati na društvenim mrežama DKSG – Facebook i Instagram, kada će virtuelni susret imati književnik Vladimir Kopicl.

Taj dan će biti organizovan razgovor o više njegovih dela – roman “Purpurna dekada”, zbirka pesama “Udaljeni bubnjevi”, kao i prevod knjige sa engleskog jezika “Bajkovita čudovišta: Drakula, Alisa, Supermen i drugi književni prijatelji” Alberta Mangela (Geopoetika).

U Maloj sali od 18 časova prikazuje se svaki dan veoma hvaljen i nagrađivan film “Časovi persijskog” (2020) reditelja Vadima Perelmana, u produkciji Rusije i Nemačke.

Dvočasovni film je nastao prema istoimenoj kratkoj priči nemačkog pisca Volfganga Kolhaze i pripoveda sudbinu mladog Jevrejina tokom nemačke okupacije, za vreme Drugog svetskog rata.

Njegova neobična snalažljivost i lukavost spasiće mu sopstveni život, od trenutka kada se uključi ideja o časovima persijskog jezika, koji je u ovom slučaju zapravo sasvim izmišljen.

Ostvarenje je u Srbiji premijerno prikazano na Festivalu evropskog filma Palić 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.