U trendu

Kurs iz koreografije u narodnoj igri 22. decembra u Beogradu

BEOGRAD – Majstorski kurs iz koreografije u narodnoj igri biće organizovan u sredu, 22. decembra u Institutu za umetničku igru u Beogradu, najavili su organizatori.

Kurs će voditi profesori dr Anton Andonov sa Akademije muzičke, plesne i likovne umetnosti iz Plovdiva (Bugarska) i dr Vesna Bajić Stojiljković sa beogradskog Instituta za umetničku igru.

Master klas će obuhvatiti predavanja i praktičan rad iz koreografske kompozicije i režije, rad na prostornoj kompoziciji koreografije i obradu igračkih obrazaca tradicionalnih narodnih igara.

Ovaj kurs je namenjen učenicima srednjih baletskih škola – smer Narodna igra, profesionalnim igračima, kao i umetnicima u kulturno-umetničkim društvima (KUD) i rukovodiocima.

Odsek Scenska narodna igra i muzika je prvi studijski program u visokoškolskom obrazovanju u Srbiji koji je posvećen edukaciji u oblasti narodne igre i njene primene na sceni.

Obavezni predmeti pomažu studentima da savladaju klasične i savremene plesne metode u srpskoj narodnoj igri, upoznaju zakone scenskog dela, pruže praktična i teorijska znanja o koreografiji ove oblasti, koreografskoj kompoziciji, dramaturgiji, režiji, scenografiji, estetici, istoriji scenskih umetnosti, teoriji umetnosti, metodici narodne igre, pedagogiji.
Studenti će takođe biti obučeni za sviranje na tradicionalnim instrumentima i pevanje kroz oblike tradicionalnog, etno i radijskog formata.

Nakon završenih studija Scenske narodne igre i muzike, studenti su u potpunosti psihofizički osposobljeni za izvođenje najsloženijih tehničkih zadatka kao i za samostalan koreografski i pedagoški rad u profesionalnim i obrazovnim institucijama: pozorištima, ustanovama kulture, udruženjima, KUD-u i folklornim ansamblima širom Srbije i dijaspore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.