U trendu

Kusturica: Dobro pozorište može da služi čoveku

MOKRA GORA – Reditelj Emir Kusturica otvorio je sinoć u Drvengradu 4. “Pozorišni Kustendorf”, istakavši da dobro pozorište i dobra umetnost mogu da služe čoveku i da je važno da se festivali, kao deo kulture, održavaju u “ovom vremenu velikog pada umetnosti”.

Priznao je da mu je od svih festivala koje organizuju na Mećavniku, pozorišni najomiljeniji i izrazio uverenje da će sledeće godine trajati duže i da će biti prilike da se pogleda više predstava.

“Ideja o klasičnoj umetnosti ukazuje da su festivali kao produžena ruka ili prirodni nastavak dionizijske ili s druge strane, apolonijske ideje umetnosti. Koliko god da su deo turističke ponude, festivali su oduvek bili deo kulture”, rekao je Kusturica.

Pod sloganom „Društvo spektakla“ festival će pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu, u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode već i vladajući oblik života.

“Sve što se odvija na javnoj sceni, uključujući i kamere svuda postavljene, zapravo vodi ka tome da se ljudi naviknu na nadzor kao ideju o posebnom teatru o kome je Snouden već mnogo rekao, ali postoji i taj poetski duh još od Isusa Hrista Nazarićana koji se izražavao parabolama. Mislim da dobro pozorište i dobra umetnost mogu čoveku da služe pa i ovaj festival i svi koje ovde organizujemo”, istakao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, pozorišni festival je pak bliži onome što se danas obeležava kao ideja o večnom životu.

„Pametni sociolozi u Americi rekoše da je Bog na zapadu ubijen. Tako je i večni duh ubijen, ali mislim da se on skriva u umetnosti i da treba da verujemo da večnost svakog života više pripada rijalitiju, a da je ovo što se stvara u pozorištu deo posebne vrste religioznosti”, rekao je Kusturica.

U takmičarskom programu učestvuju Akademija umetnosti u Novom Sadu sa predstavom „Kiseonik“, Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa (Poljska) sa komadom „Cena života“ Martine Majok, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja (Rusija) sa predstavom „Čehov.nekst“ (Čehov.next), dok se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstavlja komadom „Džordž Kaplan“ Frederika Zontaga.

Selektor programa, reditelj Milan Nešković, kaže da je ponosan što se studenti pametno i angažovano hvataju u koštac sa najaktuelnijim problemima koji ih tište, kao što su odnos pojedinca i društva i sveprisutni nedostatak empatije, ljubavi i razumevanja.

Za glumca Milana Marića, koji je u Drvengrad stigao sa ansamblom predstave “Zašto je poludeo gospodin R?”, u režiji Boba Jelčića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, baviti se društvom spektakla je vrlo važno naročito danas.

“Treba preispitati društvo i šta su naši zadaci u ovom specifičnom trenutku. Pozorište mora da potresa, da šamara društvo, da ukazuje na raznorazne anomalije društva, na stvari koje ne vidimo ili se pravimo da ne vidimo, kao što je globalni porast desnice. To nam se lako može obiti o glavu i vratiti se kao bumerang sa ogromnim posledicama, a imamo takvih primera u istoriji“, navodi Marić.

„Pozorište i celokupna umetnost tu igraju vrlo bitnu ulogu, ali i pojedinci, javne ličnosti, koje moraju da počnu konkretnije da se bave ovim trenutkom u kome živimo, jer ako to pustimo, lako se otrgne kontroli i posle šta nam Bog da, pa da ne dođemo u tu situaciju da gledamo šta će nam Bog dati”, kazao je Marić Tanjugu uoči predstave koju je publika prozdravila gromoglasnim aplauzom.

O dobitnicima „Zlatnog lista“ u četiri kategorije – najbolja predstava, najbolja režija, najbolja glumica i najbolji glumac, odlučivaće glumica Jovana Stoiljković, dramaturg Jelena Mijović i reditelj Veljko Mićunović.

Sutra gostuje Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom „Moje dete“, a reditelj i osnivač „Pozorišnog Kustendorfa“ Emir Kusturica moderiraće debatu sa istaknutim umetnicima o temi „Pozorište u društvu spektakla“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar