U trendu

'Laguna': Otkup knjiga za biblioteke sramota društva i onih koji se bave kulturom

Izdavačka kuća „Laguna“ je danas saopštila da je upravo završen otkup knjiga za biblioteke koji je sprovela komisija Ministarstva kulture Srbije „velika sramota našeg društva i onih koji se bave kulturom jer su čitaocima uskratili najbolja dela književnosti domaćih i svetskih autora“.

„Kako to da biblioteke ne znaju koje knjige su izabrane i ko je birao umesto njih? Da li su prekršene zakonske procedure? Zbog čega su čitaoci ostali uskraćeni za dela najčitanijih svetskih pisaca – Fredrika Bakmana, čije su knjige svake godine najčitanije u sistemu Biblioteke grada Beograda, zatim najuglednije kanadske književnice Margaret Atvud, francuskog akademika Amina Malufa, jednog od najzanimljivijih savremenih španskih pisaca Manuela Vilasa?“, navodi se u saopštenju.

Medju piscima čije knjige neće biti otkupljene za biblioteke u Srbiji, „Laguna“ navodi i dobitnike Pulicerove nagrade Džona Čivera i Kolsona Vajtheda, autore savremene književnosti poput Džonatana Litela, Guzelj Jahine, Džumpe Lahiri, Antonija Skuratija i Džona Irvinga, i nobelovace Žozea Saramage, Marija Vargasa Ljose i Peter Handkea.

„Zbog čega godinama najčitanija dela srpskih pisaca kao što su Momo Kapor, Djordje Lebović, Bojan Ljubenović neće stići do čitalaca koji su ih iščekivali? Izgleda da nam ni obrazovanje mladih naraštaja nije važno čim su izostavljena najveća imena srpske književnosti za decu Dušana Radovića, Igora Kolarova, Gradimira Stojkovića“, ukazuje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar