U trendu

Lajns balet 16. marta u Madlenianumu otvarara BFI

BEOGRAD – Beogradski festival igre biće otvoren 16. marta nastupom trupe Lajns balet iz San Franciska u Madlenianumu, sa komadima „Lični element“ i „Azot“ koreografa Alonza Kinga, saopštili su iz direkcije festivala.

Publika će sledeće večeri, biti u prilici da vidi baletske umetnike Lusija Lakara i Metju Goldinga sa produkcijom „Fordlandija“ koju potpisuje Teatar Dortmund iz Nemačke.

Ista pozornica će ugostiti 19. i 20. marta slavnu trupu „Piping Tom“ iz Brisela, čiji će tandem koreografa Gabrijela Karizo-Frenk Šartije predstaviti delo „Dete“, kao završni nastavak uspešne trilogije, gde se ubrajaju „Otac“ i „Majka“.

Pomenuti umetnici su dobitnici nagrade „Jovan Ćirilov“ 18. izdanja BFI.
Poštovaoci umetničke igre imaće prilike da vide i grčkog koreografa Euripida Laskaridisa sa projektom „Relikvija“ svoje trupe iz Atine, 22. i 23. marta u Bitef teatru. Kompanija Ervea Kubija iz Kana stiže 26. marta u Atelje 212, sa projektom inspirisanim romanom „Šta dan duguje noći“ Jasmine Kadre.

Madlenianum će ponovo biti domaćin 29. marta, scenskom delu „Voz ljubavi 2020“ trupe Emanuel Gat Dans iz Marseja.

Poznati norveški dramski pisac, igrač, koreograf, pozorišni i filmski reditelj Ju Stromgren sa svojom istoimenom kompanijom iz Osla gostovaće tri puta: 29, 30. i 31. marta u SNP-u, Bitef teatru i u KC „Gornji Milanovac“, sa predstavom „Potkrovlje“, kao svetskom premijerom.

U Madlenianumu će nastupiti i ansambl Batševa, iz Tel Aviva, 1. i 2. aprila, a igraće i u SNP-u, sa projektom „Tri“ koreografa Ohada Naharina.

„Apokalipsink“ kao predstava iz 10 slika delo je umetnika Lučijana Rosa iz Buenos Ajresa, za publiku BDP-a 3. aprila.

Dva dana kasnije će JDP biti domaćin gostima iz Amsterdama, koji dolaze sa komadom „Bogohulna rapsodija“ tandema Emio Greko i Piter Šolten.

Nagrađivani performer Marko D’Agostin iz Bolonje nastupiće 6. aprila sa delom „Najlepši pozdravi“ u Bitef teatru.

Ponovo dolazi Malpaso iz Havane (Kuba), 7. i 8. aprila u Madlenianum i SNP sa četiri nova koreografska dela u vidu omnibusaa.

Vrhunski dvočasovni spektakl „Labudovo jezero“ takođe kao fragmentarni projekat od četiri koreografa, trupe „Gotje dans“ iz Štutgarta očekuje publiku 9. aprila u Madlenianumu.

Za sam kraj Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu biće 11. i 12. aprila domaćin trupi „Balet džez Montreal“, koja donosi komad na muziku slavnog kanadskog muzičara Leonarda Koena.

Festivalu će prethoditi tradicionalna revija filmova „Dani igre u Kinoteci“, koreografske radionice, majstorski kursevi i izložbe. Od osnivanja BFI predstavljeno je oko 450 koreografskih ostvarenja, a u okviru svakog izdanja programe je pratilo blizu 23.000 gledalaca i 120 novinara iz zemlje i inostranstva.

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica. Za realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i Gradom Novim Sadom.

Devet godina zaredom, Beogradski festival igre realizuje edukativne programe u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

Kompanija NIS podržava manifestaciju koja značajno doprinosi razvoju kulture i umetnosti u Srbiji.

Podrška festivalu koji okuplja najbolje svetske umetnike i doprinosi popularizaciji naše zemlje u svetu je logičan korak u skladu sa vrednostima koje NIS neguje u okviru svog društveno odgovornog poslovanja.

Visa, kao dugogodišnji generalni sponzor Festivala, sa velikom posvećenošću podržava Beogradski festival igre, verujući u njegovu ulogu u pozicioniranju naše zemlje na kulturnoj mapi sveta i želeći da za jedinstveno iskustvo uživanja u savremenoj igri ponudi pogodnost online kupovine ulaznica.

Erste banka kao višegodišnji partner Festivala nastoji da vrhunsku umetnost učini dostupnom najširoj publici u Srbiji.

Tradicionalni prijatelji Festivala su kompanija Beiersdorf , Fondacija Hemofarm, kompanija Možart, ĐOR osiguranje, Heineken, Advokatska kancelarija Bojović Drašković Popović i partneri, Telegroup, Saobraćajno preduzeće Lasta, i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar