U trendu

„Lanac duše“ iz Nemačke na Beogradskom festivalu igre sutr

BEOGRAD – Predstava “Lanac duše” kompanije “Tanzmainz” iz nemačkog grada Majnca, koreografa Šaron Ejal, gostovaće sutra, 12. oktobra na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta kao deo selekcije 18. Beogradskog festivala gre, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Osnivač, direktor i selektor festivala Aja Jung je podsetila da je ova rasprodata predstava, pretposlednja na repertoaru 18. edicije, a da je prema planu bilo da zatvori ovu manifestaciju.
Ipak, kako je pandemija ponovo uticala na tok festivala, tako će odloženo gostovanje trupe „Drezden – Frankfurt kompanija igre“ biti realizovano tek 4. i 5. decembra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.
Publika će tada imati prilike da pogleda komad „Alter Ego“ istaknutog koreografa Jakopa Godanija, ujedno i poslednje ostvarenje 18. izdanja BFI.

Takođe, Aja Jung je otkrila da je uveliko spreman program 19. edicije, koja se vraća u prolećni termin od 16. marta do 12. aprila 2022. godine, a gostovaće igračke pozorišne trupe iz 12 zemalja, sa značajnim koreografima i produkcijama, od Amsterdama do San Franciska, a prodaja karata će početi od petka, 15. oktobra.

Koreografiju spektakla „Lanac duše“ trupe „Tanzmainz“ potpisuje čuvena umetnica Šaron Ejal, inače već dobitnica nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje” (2017), dok su njeni saradnici koreografskih rešenja na projektu – Rebeka Hajting i Tom Vajnberger. Tanzmainz je kompanija savremene igre pri Državnom teatru u Majncu, a od 2014. godine, ovaj ansambl čine 22 igrača i produkcijski tim, koji predvodi direktor trupe Hone Dorman.

Prvi čovek ove pozorišne kompanije je izjavio da je izuzetno srećan što se nalaze u selekciji ovako velikog međunarodnog festivala i da je zadovoljan kako su primljeni sinoć kada su doputovali u Beograd.
Kako je naveo Dorman, trupa u u Majncu nedaleko od Frankfurta broji 19 igrača sa tri praktikanta, a u Državnom tetru u Majncu je ukupno oko 400 zaposlenih.
Kompanija igre radi po principu saradnje sa koreografima koji stvaraju autentična, originalna, autorka scenska dela i veoma su otvoreni za projekte sa svima koji imaju ponuditi nešto sveže, novo, jedinstveno.
Na turnejama su ambasadori svoje zemlje, a imaju i sopstveni festival na koji pozivaju druge svetske trupe kojima se dive i inspirišu ih u radu.
Originalne radove za Tanzmainz potpisuju tandemi Gaj Vajcman i Roni Haver, Šaron Ejal i Gaj Behar, Gaj Nader i Marija Kampos, Koen Avgustinen i Rosalba Tores Guero, Danijel Desnoje, Hoze Navas, Roj Asaf, Viktor Kihada.
Kako navodi koreografkinja – rediteljka u svojim zapisima u programu predstave, „Lanac duše“ je igrački komad o želji, i sve što je u vezi sa ljudima, prikazano je ovde.
“Način na koji vas posmatraju, kako vi posmatrate njih, kako se oni međusobno gledaju. Ponekad je nemoguće uhvatiti emociju očima, ali ste svesni njenog prisustva i osećate je pod kožom. U osnovi je uvek priča o ljubavi, ljubavi prema drugima, sebi, prostoru koji vas okružuje, prema svemu”, naglasila je Šaron Ejal u svojoj pismenoj analizi komada.

Premijera ove 55-minutne predstave održana je u pozorištu “Staatstheater Mainz” 2017. godine, a između ostalih igrača nastupa i Srpkinja Bojana Mitrović, koja je završila baletsku školu „Lujo Davičo“, onda se usavršavala u Amsterdamu, da bi je put odveo u Majnc, gde je u trupi „TanzMainz“ od njenog osnivanja 2014. godine.
„Divno je što sam od samog početka u ovoj trupi i mogu videti kako se ova umetnička priča razvija i raste. Posebno je zanimljivo što nas ima 14 nacionalnosti i sjajno je sarađivati sa toliko kolega različitih kultura. Time uvek imamo nove poglede i ideje, odnosno perspektivu kako nas drugi vide, publika pre svega i stručna javnost“, izjavila je Bojana Mitrović.
„Istina, ume biti veoma naporno i zahtevno, jer čim se završi jedna premijera, mi odmah krećemo da spremamo novu produkciju, što je dosta iscrpljujuće za telo. Ali, to je deo ovog posla, koji veoma volim“, naglasila je Mitrović, koja prvi put nastupa na Beogradskom festivalu igre.
Igračica i koreografkinja Šaron Ejal, rođena u Jerusalimu, od 2009. godine počela je da kreira za trupe širom sveta: “Killer Pig” (2009) i “Corps de Walk” (2011) za Carte Blanće iz Norveške, “Too Beaucoup” (2011) za Hubbard Street Dance iz Čikaga i “Plafona” (2012) za Kompaniju igre iz Oldenburga.
Trupu L-E-V osniva 2013. godine, zajedno sa saradnikom Gajom Beharom, sa kojim je imala uspeh u zajedničkom komadu “Crno bez naslova” za Kompaniju igre Opere Geteborga.
Turneja ove nemačke trupe sa delom „Lanac duše“ je tokom ove godine gostovala u Moskvi, Parizu (sa čak 3000 prodatih karata), Bratislavi i Budimpešti nakon Beograda posetiće i London, nemačke gradove Keln, Berlin, Lajpcig, kao i Goricu u severnoj Italiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.