U trendu

Laureati 57. Goranovog proleća Mićanović i Augustinčić

ZAGREB – Tradicionalna manifestacija 57. Goranovo proleće biće održana u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci od 18. do 21. marta sa fokusom na pesništvo na turskom jeziku.

Uz istaknuta hrvatska imena, najbrojniji pesnički festival do sada ugostiće i 19 pesnikinja i pesnika iz 14 zemalja Evrope i sveta.

Biće dodeljene i tradicionalne nagrade „Goranov venac“ Miroslavu Mićanoviću i „Goran za mlade pesnike“ Tomislavu Augustinčiću, prenela je Hina.

Laureate je na konferenciji za novinare u književnom klubu Booksi proglasio predsednik odbora Goranovog proleća Marko Pogačar.

On je istakao da je prošle godine uvedena nova nagrada za najbolju pesničku knjigu, koja će se bijenalno smenjivati sa Goranovim vencem, najznačajnijom hrvatskom nagradom za ukupno dostignuće u pesništvu.

„Ove godine ponovo smo u ‘godini venca’, koji ide istaknutom pesniku, uredniku, izdavaču, kritičaru, proznom piscu i uopšteno čoveku koji je 40 godina života uložio u pesništvo, Miroslavu Mićanoviću“, rekao je Pogačar, član ovogodišnjeg žirija, u kojem su bili i Branko Čegec, Tvrtko Vuković, Evelina Erudan i Andrea Zlatar Violić.

Nagrada „Goran za mlade pesnike“, koja se dodeljuje pesniku do 30. godine koji još nije objavio pesničku knjigu, ove godine ide Karlovčaninu Tomislavu Augustinčiću za rukopis „Ipak, zora“, objavio je Pogačar.

„On je nekoliko godina već bio među pohvaljenima i gotovo nagrađenima. Nakon nekoliko godina u samom finalu osvojio je nagradu, što možda i nije beznačajno za druge mlade pesnikinje i pesnike, da se ne obeshrabre ako šalju rukopise jednu godinu i nisu nagrađeni“, poručio je on.

U komisiji bili su Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Martina Vidaić.

Na konkurs je stiglo 47 rukopisa, a komisija je odlučila da pohvali i rukopise „Špekec“ Patrika Gregureca i „Kraćenje razlomaka“ Marije Skočibušić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.