U trendu

Lazar Džamić vodi publiku kroz izložbu o Alanu Fordu u MJ

BEOGRAD – Stručno vođenje kroz gostujuću izložbu „Alan Ford trči počasni krug“, biće organizovano 20. februara u Muzeju Jugoslavije, saopštili su iz Muzeja.

Lazar Džamić, stručni saradnik na izložbi i autor „Cvjećarnice u Kući cveća“, studije o fenomenu uspeha stripa „Alan Ford“ u Jugoslaviji, posetiocima će predstaviti kratku istoriju ovog stripa i uputiti ih u manje poznate zanimljivosti o „Alanu Fordu“, skrećući pažnju upravo na njegovu percepciju u jugoslovenskim okvirima.

Na izložbi „Alan Ford trči počasni krug“ prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969-1975), kada su na njegovoj izradi radili Lučano Seki – Maks Bunker, kao scenarista i Roberto Raviola Magnus kao crtač, kao i tri naslovne strane sa crtežima Paola Pifarerija.

U okviru izložbe prikazana su i retka izdanja stripa „Alan Ford“ iz kolekcije Marijana Matića, Vladimira Jakovljevića i Marija Reljanovića.

Izložbu organizuju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

Pored Džamića, stručni saradnik na izložbi je i dr Andrej Smrekar.

Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe bili zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

Realizaciju izložbe pomogla je pored ostalih i ambasada Slovenije u Beogradu, a biće otvorena do 28. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.