U trendu

Lena Kovačević sinoć razgalila publiku na Trgu republike

BEOGRAD – Džez pop muzičarka Lena Kovačević sinoć je održala solo koncert pod vedrim nebom na Trgu republike, pred velikim brojem publike, u okviru festivala BELEF i muzičkog programa “Beogradske letnje noći”.

Predgrupa je bila “Sky Cellos”, trio mladih dama, umetnica na violončelu, koje interpretiraju strane pop hitove, kompozicije filmske muzike ili numere slavnih TV serija.

Tako je publika mogla da uživa u prepoznatljivim melodijama instrumentala mnogima omiljene, brutalne serije “Igra prestola”, ili filmske sage o agentu Džemsu Bondu “Skyfall” – istoimena pesma zvezde Adel, kao i “Titanika”, gde su predstavile pesmu “My Heart Will Go On” od Seline Dion.

Mlade muzičarke, su uplovile u popularne hitove kao što je “Shape of You” Eda Širana, antologijska rok balada “Nothing Else Matters” (Metallica), a nije izostala ni izvanredna operska kompozicija “Caruso” italijanskog kantautora i glumca Lučo Dala.

Nakon pola sata, muzičarke “Sky Cellos” su napustile pozornicu, što je za ovu žensku verziju sličnih sastava “2 Cellos”, “Apocalyptica” ili “40 Fingers”, bio efektan nastup.

Uvek vidno raspoložena i u startu veoma inspirisana za druženje sa publikom, Lena je zapevala “Beograde” kao svoj najnoviji singl, i time uputila pozdrav i poruku svojoj vernoj publici.

“Hvala vam svima i dobrodošli, Beograđani i vi ostali koji ste došli u Beograd na moj koncert”, uzbuđena je bila pevačica, koja je odmah krenula sa duhovitim opaskama sa svojim bendom.
“Mislim da je Beograd jedini koji dozvoljava da na bini hodam bosa, tako mi prija. Kako sam ja krenula, možda će i moj bend polako da me prati u tome”, uz osmeh se zabavljala džez umetnica.

Nastavila je svoj repertoar sa velikim hitom “Cafe”, koja je publika pratila horski, a kada Lena oseti da oni žele sve glasnije da zapevaju, onda se ona utiša i pruža im mikrofon da samo nastave.

Prošetala je i kroz savremenu hit muziku kao što je “Watermelon Sugar” Herija Stajlsa, ali sve prolazi kroz njene džez aranžmane, menja im strukturu i oblik na veoma vešt i umešan način.

Često je na njenoj listi i elektro dens numera “How Deep is Your Love” (Calvin Harris & Disciples ), koja takođe pod njenim kreativnim rukama dobija nov život i identitet.

Slično čini i sa numerom “Ocean Drive” (Duke Dumont), i za nju nema granice, često čini nemoguće.

“Sledi jedna meni jako draga pesma koja je obeležila moju karijeru poslednje dve godine”, najavila je Lena snažnu baladu “Samo da mi je”, koja će se uz otpevane “Cafe” i “Beograde” naći na njenom četvrtom studijskom albumu.

Iako se od nje očekivalo, Lena nije pružila na ovom koncertu nijednu obradu iz opusa Momčila Bajagića Bajage, koje su činile okosnicu njenog trećeg albuma “Džezeri” (2015).

Istina, malo je pesama predstavila sa svojih studijskih izdanja “Dobar dan za pevanje” (2009) i “San” (2013), osim što je sa ovog drugog materijala sa dušom i punim srcem otpevala naslovnu baladu.

“Pesma “San” je delo mog oca Duška, koji je napisao tekst, i naći će se u njegovom filmu “Nije loše biti čovek”, pohvalila se džez dama, koja i igra u tom filmu Dušana Kovačevića.

Kako je najavila, taj film bi trebalo da se prikaže na jesen ili oko nove godine, a igra značajna glumačka ekipa (Vojin Ćetković, Branka Katić, Srđan Žika Todorović, Andrija Milošević).

Na njenom koncertu se gotovo uobičajeno nalaze obrade pesama italijanske dive Lare Fabian, ali je ovog puta i to izostalo sa liste njenih želja, ali je zato uvek tu narodna pesma sa Kosova i Metohije – “Gusta mi magla padnala”, koju Lena sa jakim emocijama interpretira, na šta obavezno dobija aplauz.

Punih sat i po, bez klasičnog bisa, Lena je zabavljala svoje najvernije fanove, bila je beskrajno šarmantna i uključivala je publiku da je prati i bude uz nju horski, i kada kod nje stiže “Crni leptir” (novi singl iz doba pandemije, objavljen na Dan zaljubljenih), i dok zalazi u “Dubine”, ili na autentičan način prezentuje “Leto je”, noviju obradu dens hita 90-ih godina, zaboravljene grupe Funky G.

“Ko kaže da nisu bile dobre ’90-te, imale su fantastičnu muziku”, podelila je misli Lena i uz ogromnu zahvalnost publici na Trgu, završila ovo veoma sadržajno i zanimljivo muzičko putovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.