U trendu

Lerotic: Pisao sam „Sigurno mjesto“misleci da ga necu snimiti

SARAJEVO – Hrvatski reditelj Juraj Lerotić snimio je na osnovu ličnog iskustva porodičnu dramu „Sigurno mjesto“ koja će veceras biti prikazana u takmičarskom programu Sarajevo film festivala (SFF).

Lerotić je na konferenciji za novinare rekao da je scenario počeo da piše „iz refleksa, više za sebe“ nakon iskustva sa sopstvenim suicidalnim bratom i da je bio „fasciniran da je takav užas uopšte moguć“.

„Jednom su pitali (filozofa Slavoja) Žižeka kako tako puno objavljuje, a on je rekao: ‘Pišem jer mislim da neću nikad objaviti’. Tako si olakšava u principu. Pisao sam film misleći da to nikad neću snimiti“, rekao je Lerotić.

„Sigurno mjesto“ je nedavno na festivalu u Lokarnu nagrađen za režiju kao najbolji debitanski film, kao i za glumu Gorana Markovića u ulozi brata Damira, dok Lerotić u filmu iako bez glumačkog iskustva igra samog sebe.

Upitan kako se odlučio da pored režije stane pred kamere, Lerotić je rekao da je nakon traume imao osećaj da ništa ne može izgubiti i da ga je okolina nagovorila da to sam uradi umesto planiranog angažovanja drugog glumca.

„Verujem da je bilo izvrsnih glumaca, ali to iskustvo je meni toliko blisko da sam jedino sam sebi bio tačan“, kazao je Lerotić.

Marković je kao poznanik Lerotića i njegovog brata rekao da je tokom snimanja osetio da raste kao glumac, dok je glumica Snježana Sinovčić Šiškov rekla da u početku nije bila sigurna da li želi da radi taj film jer je emotivno doživela scenario.

„Prvi put kad sam pročitala scenario nisam mogla o njemu uopšte razmišljati kao glumica, već kao čovek, žena i majka. Užasno me dirao. Nisam znala da li ja u takvoj situaciji, kao neko ko ne može kroz scenario proći od početka do kraja, trebam u tome igrati“, rekla je glumica i dodala da je postepeno radila sa Lerotićem iz scene u scenu i da se sve više zaljubljivala u svoju ulogu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar