U trendu

LIFFE od 18. do 22. septembra u Leskovcu

BEOGRAD – Leskovački internacionalni festival filmske režije, LIFFE, biće održan od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, najavili su danas organizatori na konferenciji za medije u Filmskom centru Srbije u Beogradu.

U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda 15 dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od kojih će devet imati svoju premijeru upravo na festivalu u Leskovcu.
Premijerni takmičarski program čine filmovi koji po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora Darka Bajića predstavljaju najbolji presek najnovije regionalne filmske produkcije.

Bajić je napomenuo da je opremanje i modernizacija lokalnog bioskopa u Leskovcu najvažniji rezultat svih ljudi koji rade u organizaciji festivala.

„Korak po korak, iz godine u godinu, mi pravimo festival koji povezuje kulturni prostor nekadašnje Jugoslavije. Trudimo se da svake godine na festivalu imamo 15 najznačajnijih filmova iz regiona kako bi kolege videli jedni druge i zajedno s gledaocima napravili posebnu atmosferu na festivalu“ kazao je Bajić.

Poznati reditelj je najavio stvaranje regionalnog filmskog festivala.

„Moja želja je da napravimo putujući filmski festival u okviru čijih programa bi bili prikazivani najbolji filmovi sa prostora nekadašnje Jugoslavije. U šest glavnih gradova novonastalih država na prostoru nekadašnje SFRJ i u još šest velikih kulturnih centara, prkazivali bi 12 najboljih filmova koji su nastali u toku jedne godine“, kazao je Bajić.

Festival će svečano biti otvoren 18. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu u Leskovcu projekcijom filma „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića, s Draganom Bjelogrlićem i Milošem Bikovićem u glavnim ulogama.

Iste večeri, od 22 sata, u klubu Safir publiku će zabavljati slovenački kompozitor i šansonjer Manjifiko (Magnifico).

Već druge večeri festivala, 19. septembra, u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra biće premijerno prikazan makedonski filma „Tajni sastojak“ reditelja Gorčeta Stavreskog.

Iste večeri u Narodnom pozorištu na programu je premijera crnogorsko-srpskog ostvarenja „Između dana i noći“ u režiji Andra Martinovića, sa Lazarom Ristovskim i Tihomirom Stanićem u glavnim ulogama.

Trećeg dana festivala na programu su takođe dve premijere.

U bioskopu Leskovačkog kulturnog centra publiku očekuje projekcija slovenačkog filma „Slovenija, Austrija, sutra ceo svet“ reditelja Marka Nabrežnika, a u Narodnom pozorištu biće prikazano hrvatsko ostavrenje „Lada Kamenski“ u režiji Sare Hribar i Marka Šantića.

Posetioce festivala 21. septembra očekuuje pet premijera.

Na programu su dva nova slovenačka filma, „Rudar“ Hane Slak i „Ivan“ reditelja Janeza Burgera, kao i ostvarenje iz BIH „Poslednja barijera“ Jasmina Durakovića. Publika će imati prilike da vidi i film „Godina majmuna“ makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog.
Takmičarski festivalski program u subotu, 22. septembra, zatvara projekcija hrvatskog ostvarenja „Mali“ u režiji Antonija Nuića u leskovačkom Narodnom pozorištu.
Pored bogatog premijernog takmičarskog programa, u konkurenciji za nagrade naći će se i srpski filmovi „Južni vetar“, „Ederlezi Rising“, „Izgrednici“ i „Banditi u potrazi za mamom“, kao i već prikazivani slovenački film „Osnove ubijanja“ Jana Cvitkoviča i hrvatsko ostvrenje „Comic Sans“ hrvatskog reditelja Nevija Marasovića.

Na festivalu u Leskovcu biće dodeljena glavna nagrada za režiju koja nosi ime našeg istaknutog reditelja Živojina Žike Pavlovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.