U trendu

„Limenka teatar fest“ od 24. do 28. jula u Novom Sadu

NOVI SAD – Prvi “Limenka teatar fest”, nastao sa idejom da spoji pozorište za decu i ekologiju, i istovremeno probudi svest kod najmlađih o očuvanju životne sredine, biće održan u Novom Sadu od 24. do 28. jula u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Limenka teatar fest održava se u okviru programa “Novi Sad – evropska prestonica kulture” i tokom festivala biće izvedeno devet predstava iz Srbije i regiona, za decu od 2 do 12 godina.

Na repertoaru su sledeća scenska dela za decu: „Guska na mesecu“, Kad su drvo i cvet spasili svet”, “Lepotica i zver”, “Bračne muke iz vizure ruke“, „Mali veliki princ“, „Jovanče i Marika“, „Zaljubljene cipelice“, „Cvrčak i mrav“ i „Sumnjivo lice“.

Predstaver dolaze iz Beograda, Kovina, Zrenjanina i Niša, ali i iz regiona: Hrvatske (Osijek), Makedonije (Bitolj) i Republike Srpske (Gradiška).

Navedeni festival jedinstven je pozorišno-ekološki projekat, inače nastao iz manifestacije “Limenkica -ulaznica” koja već 13 godina kroz pozorišnu umetnost decu i mlade uči o reciklaži i važnosti zaštite životne sredine.

U saradnji “UG Eko Art”, Dečjeg pozorišta “Čarapa” i “Škole plus”, uz podršku “Ball packaging Europe Belgrade” i Fondacije “Svaka limenka se računa”, do sada je ovu manifestaciju posetilo preko 70.000 dece i roditelja, a prikupljeno je više od pola miliona limenki za piće koje su reciklirane.

Kako navode iz organizacije manifestacije – pozorište za decu jedna je od mogućih stanica na putu edukacije dece, koje ih uči vrednostima za koje se vredi boriti: zašto je važno biti dobar čovek, istrajan i dosledan, štititi slabije, čuvati svoje okruženje – prirodu koja je izvor života u svakom smislu, što danas mnogi često zaboravljaju.

Ideja “Limenka teatar festa” je da deci na konkretan način pokaže kako da ono što recikliraju dobije ekološku vrednost, zahvaljujući kojoj mogu u pozorište.

Ulaznice za festival ne mogu se kupiti, zato što one ne postoje: ulaznica je ekološka s(a)vest, odnosno “ekološka valuta”, alu-coin, prva takva registrovana u svetu.

Ovako funkcioniše: valutu dobija svaki gledalac koji donese prazne limenke kojima “plaća” ulaz na sve predstave u okviru festivala.

Da bi se dobio jedan alu-coin, potrebno je doneti pet praznih limenki.

Važno je napomenuti – limenki, ne plastičnih flaša, jer limenke se recikliraju, plastika ne.

Nakon što limenke predaju na ulazu, deca dobijaju kartu za festival, a limenka kreće na svoj novi životni put – reciklaže i u narednih 60 dana može se pojaviti neka nova limenka, ili drugi predmet od aluminijuma, možda kao detalj na dečjem biciklu, nakit i slično.

Glumica Valentina Pavličić, selektor festivala, istakla je da su predstave namenjene deci od dve do iznad 12 godina i da su u skladu sa različitimžanrovima.

Imaju i raznovrsne teme: ljubav, prijateljstvo, solidarnost, usamljenost, ljudske karaktere, a kao jednu od najsnažnijih naglasila je ekologiju glavni postulat ovog festivala.

„Pozorište kao mesto vrhunske kreativnosti duha, tu je i da nas podseti na ono u šta smo se uverili u protekle dve i po pandemijske godine: da je važno da se uzajamno pazimo, da čuvamo planetu i sva živa bića na njoj – da poštujemo životne prostore jedni drugih i da ne otimamo – ni od čoveka, ni životinja, vode, ili drveća, na Fruškoj Gori ili u dalekoj Amazoniji”, kažu iz organizacije manifestacije.

Festival je podržala Fondacija „Novi Sad – evropska prestonica kulture“ u čijem se programu „Dunavsko more“ održava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.