U trendu

Ljubljansko pozorište dolazi u Beograd sa dve predstave

BEOGRAD – Slovenačko pozorište Mestno gledališče Ljubljana gostovaće u Beogradu sa predstavama „Suprotno“ 29. januara (20:00) u Bitef teatru i „Gejm“ 30. januara (20:00) u Dorćol placu.

U predstavi „Suprotno“ na sceni je pet klovnova koji pokušavaju da urade avangardni neofašistički komad, a reditelj Boris Nikitin istražuje granicu između stvarnosti i fikcije i igra se retorikom i propagandom, saopštio je danas Bitef.

„Prvo se identifikujete sa fašističkim diskursom na sceni, onda vas činjenica da ste kupili ozebe do kosti, a onda se zapitate kako je to uopšte moglo da se desi“, saopštio je Bitef.

„Gejm“ reditelja Žiga Divjaka bavi se migrantima, koji su prošli pola sveta da bi izbegli ratove, progone, nasilje i savladano siromaštvo, a poslednji deo rute, deonicu koja ih vodi od Bosne i Hercegovine do sigurne destinacije u Evropskoj uniji, nazivaju „igrom“.

„Igra nema pravila, zakoni ne važe, ovlašćenja policije su neograničena, nasilje sve brutalnije. Pozorišni projekat ‘Gejm’ proučava ulogu i odgovornost Slovenije i njene granične politike za živote i sudbine ljudi u bekstvu“, navodi se u saopštenju.

Gostovanja se realizuju u okviru strateške saradnje dva pozorišta, koja podrazumeva dvosmernu saradnju, pa će se u narednom periodu realizovati i gostovanje predstava Bitef teatra u Ljubljani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.