U trendu

Lo Kašo: I kulturna saradnja je bitna, moramo je jačati

BEOGRAD – Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo ocenio je da dve zemlje imaju odlične ekonomske i poltičke veze, ali da je potrebno jačati kulturnu saradnju, koja, između ostalog, doprinosi boljem međuosobnom razumevanju.

„Imamo odlične odnose na političkom i ekonomskom polju, jedan smo od glavnih investitora u Srbiji, ali je isto tako kuturna saradnja bitna. Moramo približavati ljude, da razmenjuju poglede, mišljenja, što u krajnjoj instanci doprinosi boljem međusobnom razumevanju“, rekao je Lo Kašo sinoć za Tanjug u svojoj rezidenciji, pred izvođenje dela predstave „La Vie Parisienne“, koju će mladi igrači iz srpskih i italijanskih baletskih škola izvesti u ponedeljak, 29. aprila, na Svetski dan igre na Sava promenadi.

Pred nastup, kome su prisustvovali i ambasadori Nemačke i Norveške, predstavnici francuske ambasade, domaćin – ambasador Karlo Lo Kašo, koreografkinja Sabrina Bosko i direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung, izraženo je zadovoljstvo što se izvođenjem „La Vie Parisienne“ Beograd priključuje proslavi Svetskog dana igre.

Lo Kašo je ocenio da će saradnja baletskih institucija doprineti produbljivanju kulturne saradnje dve zemlje i podsetio da dolazi u posebno vreme kada Srbija i Italija obeležavaju 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Italija u cilju jačanja saradnje podržava kulturne institucije i Aju Jung, rekao je ambasador.

Podsetio da je pre nekoliko nedelja na Beogradskom festivalu igre (BFI) nastupila trupa „Spellbound“, koja uživa status jedne od najboljih italijanskih trupa s međunarodnom reputacijom građenoj na vodećim festivalima u Evropi, Aziji, SAD i Latinskoj Americi.

Prema rečima Aje Jung, zajednički nastup mladih igrača najbolji je način da Beogad kao i ceo svet pošalju poruku na Svetski dan igre, što će biti i najbolja završnica paralelnog programa 16. Beogradskog festivala igre.

„Pored te poruke, i igrači svih formi igrom će proslaviti taj dan“, rekla je Aja Jung za Tanjug.

Udruženim snagama nastupiće igrači baletskih škola – Nacionalne fondacije za umetničku igru, Lujo Davičo i Dimitrije Parlić, dve iz Milana i Baletske akademije iz Rima i prvaci Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović i Jovan Veselinović, rekla je Aja Jung.

Nastupi na Sava promenadi počinju u ponedeljak u 19.30, a u slučaju kiše, kako je dodala Aja Jung, organizatori imaju rešenje u obližnjem posebnom prostoru.

Predstava je zajednički projekat Nacionalne fondacije za umetničku igru i Baletske akademije iz Rima i rezultat je majstorskih kurseva koje je od decembra Sabrina Bosko držala mladim igračima.

Ona je za Tanjug rekla da projekat spaja mlade igrače i profesionalce i dve zemlje.

„Želeli smo da kreiramo balet sa stilom i da radimo s mladim igračima kao sa pravim umetnicima, da razmenom, inspirišemo nove generacije“, kazala je Boskova, koja je treći put u Srbiji, i najavila da će saradnja biti nastavljena i sledeće godine.
Predstava, čija je podloga francuska muzika, sadrži četiri slike – u prvoj je park u Parizu, u drugoj dečja prodavnica, u trećoj Ajfelova kula, a poslednja pariski kafe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar