U trendu

Lungulov: Film o Ju grupi je intiman i epski

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Darko Lungulov koji je govorio o svom dokumentarnom filmu „Ju grupa – Trenutak sna“ koji će biti premijerno prikazan danas na FEST-u.

„Mislio sam da znam puno o Ju grupi. Snimao sam film sedam godina, pratio njene članove i upoznavao članove porodice, imao više interjvua i sazno puno toga. Mislim da sad znam istoriju Ju grupe bolje od njih samih“, naveo je reditelj.

Lungulov je dodao da je saznao, između ostalog, da su basista Žika Jelić i gitarista Dragi Jelić prethodno svirali u grupi Džentlmeni, sa kojom su sa drugim sastavima nastupali u Domu omladine Beograda na proslavama rođendana predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

„Porodica Jelić i Ju grupa imaju talenat koji nama kao naciji fali a to je sloga. Oni su jedna jaka porodica u kojoj svi navijaju jedni za druge. Jedan za sve, svi za jednog“, ocenio je Lungulov.

Prema njegovim rečima, pored talenta i upornost je nešto zbog čega je Ju grupa su toliko dugovečan i značajna.

Lungulov je podsetio da je Ju grupa nazvana po drugoj Jugoslaviji, na čijem početku su rođeni njeni članovi, i sa njim odrastali, ali se država a bend je preživeo.

„Ju grupa – Trenutak sna“ ne govori samo o bendu nego i o porodici Jelić, a Lungulov istiće da je to „intiman ali i epski film, vrlo širok i dubok, zahvata 80 godina“.

Lungulov je rekao da očekuje da će gledaoce film emotivno dotaći, pošto se prepliću priče o tri brata Jelić, Žiki, Dragom i Radetu, koji odrastaju i počinju se baviti muzikom.

„Pratimo porodične sudbine i zemlju koja se razvija, razvoj pop muzike, bendove i najmlađeg ćlana Petra Jelića koji je sa Ju grupom 30 godina“, naveo je reditelj.

Prema njegovim rečma, film donosi mnoštvo do sada neviđene arhivske građe, pošto mu je Žika dao oko 40 rolni super 8 filmova koje su se snimali šezdesetih i sedamdesetih godina.

„To su filmići od tri minuta bez zvuka. Ti filmovi su isprepleteni sa arhivom Filmskih novosti i Radio-televizije Srbije i daju tapiseriju vremena, emotivnu sliku isprepletenu u jedan film“, rekao je Lungulov.

Upitan kada je Ju grupi osnovanoj 1970. godine bilo najteže, Lungulov je rekao da je to bilo kada su 1981. u požaru izgubili opremu i kombi, „Žika je bio teško povređen i dugo se lečio od opetkotina, a bend je prestao sa sviranjem“.

„Ali su se izborili, vratili i danas su jači nego ikada“, zaključio je Lungulov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.