U trendu

M.Zupančić: Konačno smo sada ponovo svi zajedno

BEOGRAD – Nova predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Cement Beograd” prema drami Hajnera Milera, u režiji Sebastijana Horvata, sa slovenačkom glumicom Milenom Zupančić, biće premijerno izvedena u ponedeljak, 12. aprila, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Aktuelna pozorišna sezona 2020/2021. u pandemiji za slovenačkog reditelja Horvata protekla je u znaku trilogije “Cementa”, odnosno u realizaciji komada “Cement Ljubljana” u SNG Drami u Ljubljani i “Cement Zagreb” u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Sada je na red stiglo završno poglavlje te celine “Cement Beograd” u produkciji BDP-a, koji se sastoji iz dva dela, odnosno dva posebna čina, prema adaptaciji dramaturga predstave Milana Markovića.

Slovenačka glumica Milena Zupančič izrazila je iskreno zadovoljstvo što je nakon više decenija ponovo u Beogradu i beskrajno zahvalna što je upravnik BDP-a Jug Radivojević ovim projektom ujedinio umetnike i teatre iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore.

„Konačno možemo svi sada ovde biti zajedno, da se družimo, radimo, i imamo divne razgovore o umetnosti, koji su nam bili nasilno prekinuti pre tri decenije“, naglasila je slavna glumica, koju publika pamti iz mnogih predstava, TV serija, ali i filmova – „Pejzaži u magli“, „Igmanski marš“, „Dečko koji obećava“.
“Moram priznati da imam ogromnu tremu što ću igrati ovde kod vas, i osećam se uvek kao da sam u prvom razredu osnovne škole kada započinjem novi projekat”, istakla je glumica, inače supruga nedavno preminulog dramskog pisca i reditelja Dušana Jovanovića.

Ona je napomenula da u Srbiji sada ima ogromnu odgovornost nakon poziva upravnika BDP-a i reditelja, a naravno i odgovornost zbog publike, odatle joj je i pojačana trema, iako je već radila ranije sa rediteljem Horvatom.

Dok je pozorišna verzija u Zagrebu bila u vidu integralne verzije drame Hajnera Milera, sa malo dopisanog teksta, u Ljubljani je taj komad baziran na dve scene, dotle je beogradska postavka odmakla najviše, jer je u pitanju nova napisana drama, prema motivima originalnog Milerovog “Cementa”.

“Oduševljen sam ovim mladim glumcima koje sam video prvi put u životu na audiciji, kakvu neverovatnu energiju imaju, zaista sam impresioniran”, bili su utisci reditelja Horvata povodom saradnje sa dramskim umetnicima koji dominiraju u tom prvom delu predstave.

Tu ekipu čine – Ivan Zablaćanski, Emir Ćatović, Nedim Nezirović, Isidora Simijonović, Marija Pikić i Bojana Stojković.

Drugu celinu komada predstavlja stariji bračni par koje glume Milena Zupančič i Miodrag Miki Krstović.

“Komad sa prvim i drugim činom kao dva poglavlja tako je napisan da ga reditelj ne može upropastiti.

Tako i ja mislim da ga nismo uništili, već naprotiv, da smo ga čak i nadgradili, svi zajedno.

Predivno je bilo raditi sa Milenom Zupančič i Mikijem Krstovićem naspram svih ostalih mladih glumačkih nada u drami”, podvukao je nagrađivani reditelj, koji je sve nagrade na 53. Bitefu osvojio za uspešnu predstavu “Ali strah jede dušu”.

Tada je to scensko delo realizovano prema adaptiranom scenariju istoimenog filma Rajnera V. Fasbindera iz 70-tih godina prošlog veka.

“Naša predstava donekle govori o tome da se kraj sveta lakše može zamisliti nego menjanje tog istog sveta.

Na žalost u takvom sistemu živimo, što nije nimalo dobro”, zaključio je Sebastijan Horvat.

Treća, beogradska predstava inspirisana dramom istočno nemačkog dramskog pisca predstavlja odnos traume i sećanja, kao poslednji čin razgovora sa Hajnerom Milerom.

Jedna od tematskih linija koja se provlači kroz komad o savremenom Beogradu jeste i šta znači danas biti heroj.

Miodrag Miki Krstović se prisetio da je svoju diplomsku predstavu imao upravo na sceni BDP-a pre 44 godine, a da mu je velika želja bila da zaigra u istom komadu sa Milenom Zupančić, i zahvalan je svima što su mu to sada omogućili.

“BDP je bilo revolucionarno pozorište kada se pojavilo, imalo je novi pristup, novu dramaturgiju. Onda je kasnije došlo do vidnog pada, kako to obično bude, da bi sa dolaskom novog upravnika Juga Radivojevića ono ponovo procvetalo”, nije štedeo reči hvale Krstović, mada je sam dodao da ne bi želeo previše da hvali domaćina.

“Osećao sam se kao na nekom festivalu radeći ovu dramu, jer se paralelno u BDP-u spremaju i druge predstave koje režiraju reditelji iz regiona, što je zaista fascinantno, tako da smo se stalno sretali”, rekao je glumac, misleći na hrvatskog reditelja Ivicu Buljana koji je nedavno imao premijeru drame “Tiho teče Misisipi” i slovenačkog umetnika Diega De Brea, koji će imati premijeru komada “Baal” 15. aprila.

„Mladi sada imaju šansu da rade u ovom pozorištu, i to ne mislim samo na glumce, već i reditelje, pisce, što je danas retkost. Posebno uživanje je bilo raditi sa Sebastijanom Horvatom”, zaključio je Krstović.

Isidora Simijonović je naglasila da ju je najviše oduševilo što su postepeno gradili i postigli zajedništvo i poverenje u pravom smislu reči, tokom procesa rada.

Takođe, junakinja raznih TV serija kaže da su svi tokom proba mnogo toga naučili, i osećali su se slobodno da eksperimentišu.

Imali su i plesnu improvizaciju, i ništa slično do sada nisu radili u karijeri.

Sa tim se slaže i mladi glumac Nedim Nezirovič, junak krimi serije “Klan”, koji je primetio da nije nikada mladima pružena tolika sloboda u radu na predstavi.

On je izjavio da je postignuta kolektivna igra, da je ansambl disao u istom taktu, i da su kao glumačka ekipa sa rediteljem postali zajednički organizam.

Umetničku ekipu čine još scenograf Igor Vasiljev, kostimograf Belinda Radulović, kompozitor Drago Ivanuša, koreograf i autor scenskog pokreta – Ana Dubljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.