U trendu

Mađarsko pozorište i “Ivona” 26. oktobra u Bitef teatru

BEOGRAD – Mađarska pozorišna kompanija “Maladipe” iz Budimpešte gostovaće 26. oktobra sa predstavom “Ivona” u režiji Zoltana Balaša, na sceni Bitef teatra.

Scensko delo je rađeno prema poznatoj drami “Ivona, kneginja burgundska“ poljskog dramskog pisca Vitolda Gombroviča, kao njegov komad u ranoj fazi spisateljske karijere.

U drami napisanoj 1938. dolazi do izražaja autorov analitički pogled na svet, koji preispituje mnoge vrednosti po kojima ljudižive-

Iako stvorena pre više od 80 godina, ova drama nudi široke mogućnosti za savremena tumačenja i analizu problema današnjice.

Jedan od vodećih mađarskih reditelja srednje generacije Zoltan Balaš, dramu uzima kao polazište za istraživanje svog rediteljskog metoda.

Taj njegov postupak razvija tehnike pokreta, dijaloga i osećaja za telesno kod izvođača, kroz procese samoispitivanja, i kod umetnika insistira na osećaju zajedništva i komunikaciji sa publikom.

Uloge tumače Gaspar Meseš, Andrea Lukač, Simon Jeger, Brigita Eroš, Brigita Dori i Lila Ženek.

Drama “Ivona, kneginja burgundska“ nije nepoznata srpskoj pozorišnoj publici, jer se pre desetak godina igrala upravo u Bitef teatru u režiji Jovana Grujića, dok je glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković taj istorijski komad postavio na scenu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Vitold Marjan Gombrovič (1904-1969) bio je poljski pisac i dramaturg, a u Srbiji su objavljeni njegovi romani “Transatlantik” (1953), “Venčanje” (1953), “Pornografija” (1960), “Dnevnik (1953-1969” (1962) i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.