U trendu

Maja Gojkovic otvorila izlozbu o Soji Jovanovic u Kinoteci

BEOGRAD – Jugoslovenska kinoteka obeležava stogodišnjicu rođenja Sofije Soje Jovanović, prve srpske rediteljke dugometražnih igranih filmova, multimedijalnom izložbom „Soja Jovanović – snovi u boji“ autorke Irine Kondić, koju je večeras otvorila ministarka kulture i informisnja Maja Gojković.

Ministarka Gojković je istakla da čak i danas, duže od pola veka nakon što su nastali, filmovi i drame Soje Jovanović deluju „sveže“, aktuelno i primamljivo za sve naraštaje i životna doba.

„Verujem da većina nas ovde prisutnih, ali i mnogi drugi koji su gledali njene filmove i čitali dela na osnovu kojih su oni nastajali, s punim pravom smatra da se pun doživljaj knjige ostvario tek uz njegovu ekranizaciju od strane slavne rediteljke. Neću preterati ako kažem da je Soja Jovanović u našoj filmskoj umetnosti pandan Viktoru Flemingu na svetskom nivou, koji je režirao legendarni film „Prohujalo sa vihorom“ na osnovu sjajne i pomalo nezasluženo skrajnute knjige Margaret Mičel“ kazala je Gojković.

Kako je naglasila večerašnjom izložbom vraćamo deo duga koji kao društvo imamo prema našoj velikoj autorki.

„Svakako najbolji put za kontinuirano i zasluženo odavanje počasti Soji Jovanović jeste da se iznova vraćamo njenim nezaboravnim delima. Ponovnim gledanjem, u njima često nalazimo neku novu pouku ili skrivenu poruku, ali iznad svega i uvek njena dela garantuju dobro raspoloženje i vraćaju osmeh na lice“ kazala Gojković.

Ona je naglasila da je u slučaju Soje Jovanović kao i kod brojnih drugih velikih autora, odrastanje u poznatoj umetničkoj porodici uticalo na dalji životni i profesionalni put slavne rediteljke.

„Njen deda-stric, čuveni srpski slikar Paja Jovanović, motive za svoja remek-dela pronalazio je u našoj tradiciji. Po ugledu na njega je i naša najpoznatija rediteljka inspiraciju za svoje radove nalazila u delima velikih srpskih pisaca, kao što su Branislav Nušić, Stevan Sremac, Branko Ćopić ili Jovan Sterija Popović“ kazala je Gojković.

Kinoteka će vredni jubilej obeležiti i digitalnom restauracijom popularne komedije Soje Jovanović „Pop Ćira i pop Spira“ (1957), u okviru projekta A1 Kinoteka.

Restauriranu kopiju prvog srpskog filma u boji publika će moći da vidi 8. marta na dve projekcije u sali Makavejev, kao i na premijernoj projekciji onlajn na zvaničnoj FB stranici Jugoslovenske kinoteke.

Prema rečima Irine Kondić, osnovni deo izložbe u centralnom holu zdanja u Uzun Mirkovoj ulici čini podsećanje na sve igrane filmove koje je Soja Jovanović režirala: Sumnjivo lice (1954), Pop Ćira i pop Spira (1957), Diližansa snova (1960), Dr (1962), Put oko sveta (1964), Orlovi rano lete (1966), Pusti snovi (1968) i Silom otac (1969).

Prateća građa obuhvata plakate, fotografije, skice.

Tu su i originalni kostimi iz filmova, dok posebnu atrakciju predstavlja umetnička instalacija visine devet metara koja spaja ilustracije Alekse Gajića s vremenskom linijom na kojoj je hronološki data biografija Soje Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.