U trendu

Majsor kontroverze

Muzej kinoteke u Beogradu započinje sa retrospektivom filmova jednog od najznačajnijih italijanskih filmskih stvaralaca – Pjera Paola Pazolinija. Filmski opus ovog kontroverznog autora, koji se svojevremeno smatrao pravim skandal-majstorom, prvi put će biti kompletno prikazan pred domaćom publikom.

U okviru ciklusa posetioci će videti gotovo sva Pazolinijeva značajna ostvarenja: njegov prvi film „Prosjak“ iz 1961, koji je izazvao pravu senzaciju, pa „Mama Roma“ i „Dekameron“ sa Anom Manjani, čuveni „Bes“, „Cara Edipa“, „Teorema“, „Jevanđelje po Mateji“, „Cvet hiljadu i jedne noći“, „Svinjac“ i „Kenteberijske priče“.

Među dokumentarcima, na programu su „Ljubavne obaveze“, u kojima se pred Pazolinijevom kamerom pojavljuju, pored ostalih, Alberto Moravija i Orijana Falači, zatim čuveni „RoGoPag“ iz 1962. u kojem, osim njega, učestvuju Žan Lik Godar i Roberto Roselini i koji je ocenjen kao svetogrđe, pa su autori imali problema sa zakonom.

Svakako će biti zanimljivo videti i film „Pjer Paolo Pazolini i razlog jednog sna“, koji je o ovom intrigantnom režiseru (i darovitom piscu) pre dve godine snimila njegova omiljena glumica Laura Beti, a ne smete propustiti ni filmsku ekranizaciju Euripidove „Medeje“, u kojoj naslovnu ulogu igra Marija Kalas.

Pazolinijeva filmska karijera gotovo je od početka 1961. do 1975, kada je ubijen pod misterioznim okolnostima u blizini Rima, varirala između skandaloznih erotskih adaptacija dela klasične književnosti i kontroverznih pogleda na marksizam, ateizam i fašizam.

Po završetku retrospektive, u Muzeju kinoteke održaće se okrugli sto uz učešće naših i italijanskih filmskih kritičara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.