U trendu

Malo pozorište „Duško Radović“ proslavilo 72. rođendan

BEOGRAD – Premijera predstave „Čarobnjak iz Oza“ u režiji Jagoša Markovića izvedena je u subotu uveče u Malom pozorištu „Duško Radović“, čime je proslavljen 72. rođendan ovog teatra za decu i dodeljene su godišnje nagrade.

Predstava je nastala po motivima istoimene knjige američkog pisca za decu Lajmana Frenka Bauma, u dramatizaciji Aleksandre Glovacki.

Antologijski roman za decu postao je popularan širom sveta nakon što je Viktor Fleming režirao istoimeni film 1939. godine, u kome ulogu devojčice Doroti iz Kanzasa igra Džudi Garland.

U predstavi glavnu ulogu tumači Sanja Marković, dok ostatak glumačke ekipe čine Vladislava Đorđević, Miloš Samolov, Bojan Lazarov, Lana Adžić, Nikola Kerkez i Goran Balančević.

Scenografiju potpisuje reditelj Jagoš Marković, kostim Maria Marković Milojev a muziku je komponovao Ljubomir Ninković.

Isto delo se već godinama igra i u dečjem pozorištu “Boško Buha” u rediteljskoj postavci Staše Koprivice.

Na proslavi Dana pozorišta “Duška Radovića”, pesmu „Zdravica“ čiji je tekst napisao upravo Duško Radović, otpevali su Zona Marinković iz Hora Dečjeg kulturnog centra i bariton Nebojša Babić.

Žiri za dodelu godišnjih nagrada pozorišta radio je u sastavu – Ljubica Beljanski-Ristić (predsednica), Bojan Đorđev (član) i Damjan Kecojević (član).

Oni su doneli odluku da se u znak sećanja na pionira lutkarstva, osnivača i prvog upravnika Malog pozorišta, nagrada „Božidar Valtrović“ dodeli ansamblu predstave „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ za kolektivnu umetničku igru i izuzetan doprinos u Umetničkom sektoru ovog teatra-

U znak sećanja na rediteljku i doajena lutkarske scene Mariju Kulundžić, nagrada sa njenim imenom, za izuzetnu rediteljsku autorsku kreaciju, dodeljena je Ani Konstantinović za režiju predstave „Priča o majci“.

Nagrada „Marija Kulundžić“ dodeljuje se i glumici Jovani Cvetković za istu predstavu, zbog izuzetne autorske kreacije lika Majke.

Ista nagrada je otišla u ruke i Sandri Nikač za dizajn scene, kostima i lutaka u tom komadu, za izuzetan vizuelni autorski doprinos, kao i Mariji Marković Milivojev za kostim u predstavi „Ukradeni princ i izgubljena princeza“, za izuzetnu autorsku kreaciju kostima.

„Marija Kulundžić“ nagradu su osvojile Tijana Grumić i Anđelka Nikolić za dramatizaciju teksta „Kradljivci kokosovih oraha“, za autorsku kreaciju drame po motivima bajke.

U znak sećanja na glumicu-prvakinju Malog pozorišta – Milenu Načić, nagradu sa njenim imenom primila je glumica Marijana Vićentijević Badovinac, član ansambla, za uloge u spomenutim predstavama „Kradljivci kokosovih oraha“ i „Ukradeni princ i izgubljena princeza“.

Ista nagrada uručena je i Nikoli Kerkezu za ulogu u predstavi „Ukradeni princ i izgubljena princeza“, za izuzetnu kreaciju glumcu saradniku.

Specijalna nagrada za podsticanje i unapređenje pozorišnog stvaralaštva za mlade dodeljena je predstavi „Utopija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.