U trendu

Mančevski: Film će preživeti digitalnu revoluciju

BEOGRAD – Beogradska premijera filma „Vrba“ reditelja Milča Mančevskog zakazana je za večeras u Dvorani kulturnog centra Beograda, a slavni reditelj je za Tanjug kazao da je film žilav medija i da će preživeti aktuelnu digitalnu revoluciju.

Drama „Vrba“ je priča otri Makedonke koje moraju da se bore sa kontrolom nad svojim telom, tradicijom, odanošću, trudnoćom i usvajanjem.

One nisu nameravale da promene svet ili društvo, ali njihova borba da postanu majke čini ih malo verovatnim heroinama.

U filmu igraju: Sara Klimoska, Natalija Teodosieva, Kamka Tocinovski, Nenad Nacev, Nikola Risteski, Petar Caranović, Ratka Radmanović.

Ovo ostvarenje nastalo je u koprodukciji Severne Makedonije, Mađarske, Belgije i Albanije 2020. godine.

Mančevski napominje da da je večerašnja premijera filma „Vrba“ zapravo drugi pokusaj pokušaj da beogradska publika vidi njegov film.

„Prvi pokušaj je obesmislila pandemija, pa se radujem večerašnjem susretu sa publikom nakon projekcije filma“ kazao je proslavljeni reditelj.
Kako kaže, film „Vrba“ se sastoji od tri priče.

„Dve su savremene, a jedna se odigrava u srednjem veku. Sve te priče spaja uneverzalna tema ljubavi i potrebe za majčinstvom. U središtu priče su parovi koji pokušavaju da imaju decu, ali im to ne polazi za rukom. Te priče se prepliću i u svojim kontrastima i to je ono što će publika prepoznati od mog rediteljskog rukopisa u filmu „Vrba“kazao je Mančevski.

Njujork Tajms je uključio je film „Pre kiše“ Milča Mančevskog (1994) u svom vodiču za popis najboljih 1.000 filmova ikada napravljenih.

Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Film „Pre kiše“ (1994) je dobio više od 30 nagrada, između ostalog, nagrađen je „Zlatnim lavom“ za najbolji film na Festivalu u Veneciji.

Film je bio nominovan za Oskar u kategoriji najbolji strani film.

Nedavo na Festivalu filmske režije u Leskovcu, Mančevski je dobio nagradu „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmse umetnosti u svetu.

Prema njegovim rečima ostvarenja Žike Pavlovića su obeležila jugoslovensku kinematografiju, baš kao i filmovi „Crnog talasa“ koji su je proslavili u Evropi i svetu.

„Svi ti filmovi čine našu kinematografsku kulturnu baštinu koju ne uspevamo dovoljno da cenimo. Ne mogu da kažem koliko ima „neodoljive prljavštvine“ Žike Pavlovića u filmovima mlađuh autora sa prostora nekadašnje Jugoslavije…Ne gledam puno filmova i trudim se da vreme trošim na obilaske galerija, čitanje, putovanja, NBA ligu.“ kazao je Mančevski.

Za njega nema dileme da se film pokazao kao žilav medij, pa će, kako kaže, preživeti i aktuelnu digitalnu revoluciju.

„Preživeo je televiziju, video snimanje, striming…Odlazak u bioskop pruža poseban doživljaj filma. Mnogo je bolje da popijete pivo u kafani sa društvom nego kući u samoći. Tako je i sa bioskopom gde delite kolektivni doživljaj filma sa drugim ljudima. U bioskopu nisi najvažnije poruke na mobilnom telefonu, već doživljaj filma“ kazao je Mančevski.

Makedosnki reditelj obožava NBA ligu, i priznaje da naročito uživa u partijama srpskog košarkaša Nikole Jokića.

„Jokić igra na mozak. To je očaravajuće. Navijam za Denver jer igra fenomenalnu košarku…kao San Antonio pre toga…“ kazao je Mančevski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.