U trendu

Manifestacija “Dani Smiljane Mandukić” od 22. do 24. januara

BEOGRAD – Tradicionalna manifestacija “Dani Smiljane Mandukić” autorke Sanje Krsmanović Tasić, biće organizovana od 22. do 24. januara u Bitef teatru i Ostavinskoj galeriji u Beogradu, saopštili su iz Instituta za umetničku igru (Belgrade Dance Institute).

Trodnevna smotra namenjena je za sve pripadnike izvođačkih umetnosti, a težište je pre svega na edukaciji novih naraštaja o ličnosti i delu ove važne koreografkinje.

Festival je važan i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre.

Prvi deo četvrtog izdanja manifestacije održan je u junu 2020. godine, i to samo onlajn, bez prisustva publike, zbog situacije sa pandemijom.

Jedini segment izveden uživo bio je igranje sekvence “Trgovi plešu – pokreti Smiljane Mandukić” na trgu Mire Trailović ispred Bitef teatra.
Drugi deo programa počinje u petak 22. januara u prostoru Ostavinske galerije, gde će se održati Okrugli sto “Bal pod maskama” u 18 časova na temu položaja igrača i koreografa savremene igre.

Na sceni Bitef teatra u subotu 23. januara biće predstavljeni igrači i koreografi koje je formirala visokoškolska obrazovna ustanova – Institut za umetničku igru, sa koreografijom gostujuće austrijske umetnice Dagmar Dahauer.

Prvi deo predstave nosi naziv “I, II, III x VI”, a drugi deo je u koreografiji Sandre Milošević “Deo mene i ja”, u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, kao deo nagrade “Ohrabrenje”, dodeljene 2019. u okviru Festivala koreografskih minijatura.

Na istoj sceni u nedelju 24. januara će se održati tradicionalno veče “Večernja kod Bebe Be” sa podnaslovom “Premijere”, u okviru kog će se predstaviti koreografije mladih autorki Jovane Mihić i Sare Tasić “Put igre” i “Vremeplov”, a Tamara Pjević sa svojom učenicom Milicom Bajčetić biće akter koreografije “Forgive me my manners”.

Sve navedene koreografije su nastale u produkciji “Dana Smiljane Mandukić” i Udruženja Umetnička Utopija.

Proslavljena koreografkinja, pedagog modernog plesa i igračica Smiljana Mandukić (Beč, 1908 -Beograd, 1992) svojim delima i pokretima ispisala je istoriju savremene umetničke igre na prostorima Srbije i bivših republika Jugoslavije.

Više od četiri decenije vodila je značajnu plesnu trupu “Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić” i uticala je na mnoge generacije plesnih umetnika, pedagoga i teoretičara umetničke igre. Jedna od njih je upravo autorka Sanja Krsmanović Tasić, dugogodinja igračica te trupe koja je 2017. godine pokrenula ovaj projekat i važnu manifestaciju posvećenu svojoj mentorki.

Projekat “Dani Smiljane Mandukić” je nastao u produkciji Udruženja Umetnička Utopija – UUU i Hleb Teatra, podržan od Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Partneri na projektu su Bitef Teatar, Ostavinska galerija, Kulturni centar MKM, Institut za umetničku igru, Udruženje baletskih umetnika Srbije i igrači Beogradskog savremenog baleta Smiljane Mandukić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar