U trendu

Manifestacija Licidersko srce od 15. do 19. avgusta

BEOGRAD – Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu, uz učešće oko hiljadu dece i mladih iz 11 evropskih zemalja, najavili su danas organizatori.

Predstavnica organizacionog odbora festivala iz užičkog udruženja „Era“ Ivan Cvetković je na konferenciji za novinare istakla da je „Licidersko srce“ „jedna od najvećih dečijih folklornih manifestacija u ovom delu Evrope“, čije će 14. izdanje okupiti decu iz Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Meksika, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske i Srbije.

Prema njenim rečima, „Licidersko srce“ je od 2009. godine dovelo oko 11.000 dece sa pet kontinenata u Užice.

„To govori koliko je ovaj festival veliki, ali i koliko želimo da rastemo i dalje“, rekla je Cvetković.

Prema njenim rečima, festival će pored folklornih koncerata obilovati brojnim pratećim sadržajima poput folklornih i grnčarskih radionica, izložbi narodnih nošsnji i poseta najznačajnijim turističkim lokalitetima.

„Licidersko srce“ će se odvijati na lokacijama u Srbiji i Republici Srpskoj koje su lepe i organizatori nisu mogli da se skrase samo na jednom mestu, istakla je Cvetković, koja je naglasila da je dugogodišnja podrška predsednika Srbije „vetar u leđa“ i pokazuje da su na pravom putu kojim treba da nastave.

Savetnik predsednika Srbije Dejan Savić je istakao da je Vučić prihvatio i ove godine da bude pokrovitelj „Liciderskom srcu“, primetivši da je tokom njegovog pokroviteljstva manifestacija „postala jedna vodećih ove vrste ne samo kod nas nego i u regionu“.

„Mi baštinimo predivnu tradiciju u kulturno-umetničkom amaterizmu. Moju karijeru sam započeo u horovima pri KUD-ovima i znam koliko to mnogo znači, koliko pozitivnog uticaja čini ovoj sjajnoj omladini“, naveo je Savić.

Primetivši da je to manifestacija koja ima sjajne organizatore, čvrste finasijere i logističku podršku, Savić je istakao da „Licidersko srce“ „definitivno danas predstavlja najlepšu sliku Srbije“.

Savić je dodao da sa Vučićem obilazi manifestacije po Srbiji i posmatraju gde postoji potreba da se predsednik pojavi kao prokrovitelj i spiritus movens u nastojanju da će se razviti u nešto u šta se razvilo „Licidersko srce“.

„Nama je neophodno da pokažemo da kultura nije privilegija samo velikih gradova, da kultura i umetnost moraju ravnopravno da budu zastupljeni po raznoraznim krajevima naše zemlje. Ovaj festival okuplja sve što predstavlja osnovne činioce nacionalnog identiteta, omladinu, tradiciju…“, naveo je Savić.

Organizatori su na konferenciji u znak zahvalnosti na podršci uručili plaketu festivala i uramljeni znak „Liciderskog srca“ Saviću.

Savić je u ime predsednika Vučića primio plaketu „Liciderskog srca“ koje su u znak zahvalnosti dodelili organizatori manifestacije.

Festival organizuje Udruženje građana „Era“ iz Užica, a suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Turistička organizacija Zlatibor. Festival podržava Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Ministrastvo pravde Srbije.

Izaslanik gradonačelnice Užica Ratko Trnčić istakao je da je „Licidersko srce“ jedna od velikih gradskih manifestacija koju će „grad ubuduće da podržava finansijski i učestvuje u organizaciji“. On je podsetio da manifestacija ima i humanitarni karakter zahvaljujući akciji „Licidersko srce deci“.

U ime Predstavništva Republike Srpske Borislav Maksimović je istakao da „Licidersko srce“ spoj mladost i izajedničke igre i da predstavlja „najbolji način da se promoviše srpska kultura“.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je ocenio da je „Licidersko srce“ svetski festival a da „Drinu treba posmatrati kao arteriju koja povezuje“, dok je predstavnik Turističke organizacije Zlatibora Miljko Radišić dodao da im je kao jednoj od najposećenijih turističkih destinacija u zemlji drago što su „i ove godine partneri na ovom velikom projektu“.

Kao najava „Liciderskog srca“ večeras će od 18:30 biti održan kraći defile mladih folkloraša od Zmaj Jovine do palate „Albanija“ u Beogradu, koji će izvesti i kraći program na Trgu republike od 19:00.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.