U trendu

Marko Hatlak i sastav Funtango održali koncert na BEMUS-u

BEOGRAD – Slovenački muzičar Marko Hatlak i sastav „Funtango“ održali su koncert posvećen stvaralaštvu argentinskog kompozitora Astora Pjacole u Sali Beogradske filharmonije, u okviru 54. izdanja festivala BEMUS.

Ovo je bio i pretposlednji koncert na Beogradskim muzičkim svečanostima, koje će večeras biti zatvorene u Kolarčevoj zadužbini nastupom festivalskog orkestra „Virtuozi“ i solistom, španskim pijanistom Martinom Garsijom Garsijom.

Ansambl „Funtango“ čine – Marko Hatlak (harmonika, glas), Marko Črnčec (klavir), Benjamin Cirfogel (violina) i Luka Herman Gajser (kontrabas).

Repertoar muzičkog programa bio je sastavljen jednim manjim segmentom od vokalnih deonica koji se ukrštaju sa složenim instrumentalnim kompozicijama Astora Pjacole, a lista je činila i dela Igora Stravinskog i Rišara Galijana.

Bile su prisutne i numere samog kvarteta koje odražavaju njegovu kreativnost i entuzijazam za Pjacolino nasleđe.

Koncert je započet sa kompozicijom Pjacole – „Concierto para quintetto“ kao omaž neprikosnovenom autoru, da bi onda Marko Hatlak predstavio svoju numeru „Twilight Tango“ i iskazao publici veliko zadovoljstvo što je večeras koncert rasprodat, te su dodatne redove stolica postavili na pozornicu.

Astor Pjacola je naravno i dalje bio u centru repertoara sa uzbudljivim, zaraznim, atraktivnim naslovima „Prelude to the Cyclical Night“, „Oblivion“, ali i „Fugata“, delo posvećeno kompozitoru J. S. Bahu, poznatog po svojim fugama.

Marko Hatlak i Fantango podsetili su da je prošle godine obeležen jubilej – 100. godišnjica od rođenja velikog revolucionara i jednog od najslavnijih muzičara 20. veka, argentinskog virtuoza Astora Pjacole (1921-1992).

Hatlak je podsetio publiku da je Pjacola uspeo da premesti tango sa plesnih podijuma u značajne koncertne dvorane širom sveta.

Umetnik harmonike bio je veoma otvoren i šarmantan u čestoj komunikaciji sa ljubiteljima muzike i tanga, tako da je imao pripovedanje za skoro svaku izvedenu kompoziciju.

Sledeći na repertoaru je bio poznati francuski harmonikaš italijanskog nasleđa, džez tango autor Rišar Galijano (72) iz Kana sa nekoliko muzičkih komada gde je istaknuta kompozicija „New York Tango“.

Galijano je u svojoj dugoj karijeri (krenuo da svira harmoniku sa svega četiri godine), sarađivao upravo sa Pjacolom, ali i francuskim glumcem i pevačem Šarlom Aznavurom, pevačicom avangardne muzike Brižit Fonten i mnogim drugima.

Muzičari sastava „Funtango“ su onda predano otišli u svet ruske klasike – Igor Stravinski i „Tango 1940“, a opet sve vezano za novi tango neprikosnovenog Pjacole.

Na set listi koncerta je usledio „Tangata“ od Pjacole, i svako od kvarteta muzičara je imao svojih pet minuta slave da briljira na svom instrumentu kao vrhunski virtuoz.

Marko Hatlak je zdušno prvi put zapevao na svom delu „Bol“ i rekao publici da je napisao kompoziciju tog naslova, jer je odavno previše boli u svetu, posebno sada sa aktuelnim ratom, i da svi jedva čekamo da svaki bol prođe i zauvek nam prestane.

Pijanista Marko Černčec izveo je svoju kompoziciju „Improvizacija“ i takođe oduševio publiku Beogradske filharmonije.

Naravno, na bis je izveden veličanstveno veliki hit „Libertango“, objavljen 1974. godine u Milanu, što u naslovu (Libertad – tango) pruža simboliku Pjacolinog oproštaja od klasičnog tanga do žanra Novog tanga ili „Tango nuevo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.