U trendu

Marko Louis održao tročasovni koncert na Kalemegdanu

BEOGRAD – Popularni muzičar Marko Louis sinoć je održao veoma uspešan skoro tročasovni koncert na Platou ispred Pobednika na Kalemegdanu pred većim brojem oduševljene publike, koja ga nije puštala da ode sa pozornice duboko u noć.

Nastup je realizovan kao deo muzičkog mini ciklusa “Urban Sešions” u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF), a prethodne noći na istom mestu pravu pometnju je napravio elektro pop rok bend “Buč Kesidi”.

Marko Louis uvek tako lako uspeva da stvori vrhunsku atmosferu na svojim svirkama, od samog početka daje svoj maksimum, te se ima utisak da će mu snage i energije ponestati negde na sredini.

Ali, ovaj muzičar kao da ne ume da stane nijednog trenutka, uživa da se zabavlja na bini, i da razmenjuje energiju i hemiju sa svojim vernim fanovima.

Pevač, kompozitor, producent, aranžer, pijanista, multiinstrumentalista, sproveo je auditorijum kroz svoju kratku, ali veoma produktivnu karijeru od četiri studijska albuma, što čini ravno 50 pesama.

Jasno je odmah bilo koliko je Marko presrećan što može sa publikom da deli svoja muzička dela, i da se oslobodi i bude ono što jeste na sceni – prirodan, spontan, zabavan, duhovit, neobičan, ziskonski zaljubljenik u muziku i umetnost.

Sin pokojnog muzičara Ljubiše Stojanovića Louisa, nasledio je od slavnog oca taj senzibilitet za etno stilizaciju, tako da je karijeru i bazirao na više žanrova koji se očigledno vešto prožimaju i dopunjuju.

Gosti su mu većim delom koncerta bili trubači “Barka Braš band” iz Knjaževca, koji su se idealno uklapali u etno “world music” melodije, a sa svojim kompozicijama Marko uspeva da veoma brzo pređe u pop muziku, fanki, soul, a ima donekle i primesa modernog džeza.

Sve te pravce, stilove, nijanse, muzičar može da uklapa, da spaja, a da nigde zapravo nema viška, da nešto nedostaje, već je sav njegov ukus sublimiran u dosadašnji opus.

Kroz četiri albuma (“Shine on Me”, “Euridika”, “Beskraj”, “Sloboda”) svestrani muzičar je krenuo sa publikom na jedno nepregledno putovanje od skoro tri sata, a da nije nijednom imao pad u ritmu, raspoloženju ili neophodnoj dinamici.

U početku je sedeo za klavijaturama i snažnim vokalom pružao publici novije radove, kao što je pesma “Sloboda” sa istoimenog poslednjeg albuma, nastalog u doba pandemije.

Naravno, ne drži Marka mesto, tako da je ubrzo ustao i često igrao u stilu mnogih svetskih zvezda na plesnom podijumu sa pesmama sa novog albuma i prethodnih materijala.

Inače i prema imidžu i muzici koju stvara u potpunosti deluje kao muzičar iz druge zemlje, neki bi rekli i dimenzije, jer se ne gasi satima na pozornici, što retko koji njegov kolega danas može da izvede.

Rođena sestra Maja Louis mu je gostovala na uspešnoj duetskoj pesmi “Svet je tvoj”, koju je ona posvetila svojoj malenoj kćerki u publici.

Onda je Maja u jednom dahu otpevala jedan niz stranih pop i hip hop numera – refrena, kao dodatno iznenađenje i prava čulna atrakcija.

Razne druge duetske pesme je Marko morao pevati bez koleginica (“Kraj”- Lena Kovačević) i kolega (“Da li da ostanem”- Sky Wikluh), a publika je uživala u svim njegovim hitovima koje je podario javnosti poslednjih godina – “Imao sam ružne sne”, “Kad je noć”, “Euridika”, “Zbog nje”, “Raj za avanturiste”. Numera “Shine on Me” kao i svi singlovi sa tog albuma na engleskom jeziku i deluju kao da ih je kompletno pisao i otpevao Amerikanac ili Britanac, toliko svetski zvuče.

Marko je ulazio često i u publiku, družio se tokom koncerta sa njima, do te mere da ih je zamolio i da svi čučnu, a i on sa njima, da bi kasnije snažno ustao i nastavio sa koncertom.

“Zaista ne mogu rečima opisati koliko sam presrećan. Zaista ste sjajni i super, ne znam kako da vam se zahvalim za ovo veče. Samo se nadam da ćemo se uskoro ponovo gledati, i da od jeseni nećemo morati opet da sedimo po kućama”, iskreno se obratio publici Marko Louis, a na nekoliko bisa je dalje izvodio razne obrade čuvenih pesama “Cveće cafnalo”, “Đelem, đelem”, ili strani hit “Rockabay”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.