U trendu

Marković: Pozorište čuva dobrotu i plemenitost

BEOGRAD – Premijera nove predstave u režiji Jagoša Markovića „Divlje meso“ najavljena je za 24. april u Beogradskom dramskom pozorištu, a reditelj za Tanjug kaže da je posvećen materiji teksta i da sebi postavlja pitanje šta će dati publici, jer pozorište ljudima pruža važne stvari, čuva dobrotu i plemenitost.

Predstava nastaje po tekstu Gorana Stefanovskog, a osim režije scenskog dela, Marković potpisuje adaptaciju teksta, scenografiju i izbor muzike.

Za kratko vreme reditelj po drugi put sarađuje sa BDP ansamblom posle značajnog uspeha sa predstavom „Sumrak bogova“ (2019) prema filmu Lukina Viskontija.

Sada se “Divlje meso” radi u drugačijim okolnostima… U jeku pandemije.

Marković napominje da je zlo jače od slabosti, ali nije od dobrote.

„Tokom ove situacije, kao i uvek, pozorište čuva i dobrotu i plemenitost, i onu lepotu za koju je Dostojevski rekao da će spasiti svet. Teatar pruža ljudima važne stvari, i ispunjava, što je od velikog značaja za identitet i imunitet jednog naroda”, naglasio je Marković.

Komad „Divlje meso“ je imao praizvedbu 1979. godine u Skoplju, da bi kasnije bio igran u mnogim gradovima po regionu.

U Beogradu taj komad još uvek nije izveden.

„Ne opterećujem se okolnostima u kojima prvi pripremam neki pozorišni komad. Nisam na to osetljiv. Ne bavim se ni redosledima, ni komparacijama, ne opterećujem se da li je neko pre mene režirao. Kod mene je uvek isto: sav sam u materiji tog teksta, i postavljam sebi samo jedno važno pitanje – šta ćemo mi da damo publici. Imam izvanrednu glumačku ekipu i uživam u toj radosti na probama“.

U novoj verziji „Divljeg mesa“ zaigraće: Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Đorđević, Milan Lane Gutović, Vanja Nenadić, Emir Ćatović, Andrijana Đorđević, Jana Milosavljević, Pavle Pekić.

Marković ističe da zajedno sa glumcima duboko kopa po drami.

„Svako vreme traži svoj izraz. Sa druge strane kad se pogleda, toliko toga je crno i mračno danas. Često se pitam gde naći svetlost, gde naći lepotu u tom mraku? Verujem da lepotu možemo pronaći u nama“, smatra umetnik.

Radnja komada se dešava na početku Drugog svetskog rata, a težište priče predstavlja sukob u porodici u svetlu dolazećeg fašizma.

“Proces rada je veoma uzbudljiv, ali, pripadam rediteljima koji ne vole da pričaju mnogo o predstavi dok je pripremaju. Tek smo na početku… Najbolje je da pozovem publiku da dođe na premijeru, pa ćemo onda dalje”, kaže Marković.

On ističe da je teško planirati bilo koje nove projekte dok traje pandemija, jer se situacija menja iz dana u dan.

„Imam u vidu još novih predstava, mada ne volim da pričam o njima dok ne budu aktuelne. Nedavno sam završio „Snežnu kraljicu“ u Podgorici koja mi je važna, a onda sam se vratio „Divljem mesu“. Vidimo se u aprilu na premijeri”, zaključio je Marković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar