U trendu

Marku Markoviću dodeljena nagrada „Miloš Žutić“

SOMBOR – U subotu, 7. maja, upriličena je dodela Nagrade Miloš Žutić za 2020. Marku Markoviću, za ulogu Đorđa u predstavi „Semper idem“ Đorđa Lebovića, u režiji Gorčina Stojanovića u somborskom Narodnom pozorištu, saopštili su iz tog teatra.

Publici se, pre početka same predstave, obratio predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Vojislav Brajović, koji je Marku Markoviću i uručio ovo priznanje, istakavši da je za najbolju ulogu u predstavama premijerno izvedenim u periodu od 01.7.2019. do 30.6.2020. god, nominovano je 10 kandidata u devet predstava: Slobodan Beštić, Igor Đorđević, Jelena Ilić, Sanja Marković, Ivana Nikolić, Pavle Pekić, Jelena Petrović, Ivana Popović Ilijin, Isidora Simijonović i Marko Marković.

Odluku o dobitniku jednoglasno je doneo žiri u sastavu: glumice Jovana Gavrilović i Vanja Ejdus (predsednica žirija), rediteljka Milica Kralj i pozori?ni kritičar i teatrolog Aleksandar Milosavljević.

Nagrada se sastoji od bronzane plakete sa likom Miloša Žutića – rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, diplome na pergamentu – rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i novčanog iznosa.

Vojislav Brajović izneo je obrazloženje žirija:

„U scenskoj fresci koja na jezik drame i teatara prevodi roman Đorđa Lebovića Semper idem, Marko Marković spaja uloge glavnog junaka Đorđa i Naratora koji nas provodi kroz ovu dirljivu i dramatičnu priču. A ona obuhvata Đorđevo detinjstvo, dečaštvo i njegovu ranu mladost, obuhvata dugi period sazrevanja dečaka razapetog između porodične drame i zlog vremena koje ne mari za lične traume, niti se obazire na sve ono što pripada normalnom detinjstvu. Svoje složene glumačke zadatke Marković rešava pažljivo uspostavljajući unutrašnju distancu Naratora prema sudbini glavnog junaka, ali i Đorđa u odnosu na dramatična zbivanja čiji je on akter“ kazao je Brajović i dodao da zbegavajući zamke banalnog tumačenja lika deteta, Marko svodi manifestovanje detinjastog ponašanja na odmerene gestove, a opet uspeva i da pronađe rešenja i adekvatne glumačke postupke kojima sugestivno kreira karakter znatiželjnog dečaka prinuđenog da prerano sazri.

„Nervom iskusnog glumca, on pažljivo kreira situacije u kojima je neophodno prikazati Đorđevu mladalačku naivnost i, što je mnogo važnije, nevinost. Na taj način, njegov Đorđe je istovremeno i protagonista priče, njen glavni pokretač i pripovedač koji sa distance – vremenske i psihološke – komentariše njen tok. Smatramo da je upravo zbog ovih kvaliteta Marko Marković zaslužio da se nađe u glumačkoj porodici koju spaja talenat i ličnost velikog Miloša Žutića“ kazao je Brajović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar