U trendu

Marokanski pisac Tahar Ben Želun danas u Beogradu

BEOGRAD – Jedan od najznačajnih savremenih frankofonih pisaca, Marokanac Tahar Ben Želun, danas će boraviti u Beogradu, gde će u organizaciji ambasade Maroka govoriti na književnoj konferenciji i predavanju, izjavio je ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belaž i pozvao sve Beograđane da se pridruže.

Ambasador je podsetio da ove godine Maroko i Srbija proslavljaju 65 godina uspotavljanja diplomatskih odnosa, što je, kako je dodao, važan datum zbog kojeg su ministri spoljnih poslova dve zemlje 2022. proglasili godinom Maroka u Srbiji i Srbije u Maroku.

U tom cilju organizovan je niz privrednih, kulturnih, umetničkih i drugih manifestacija, i jedna od njih na kojoj će gost biti Ben Želun biće održana u Muzeju afričkih umetnosti od 16 sati, naveo je ambasdor za Tanjug na proslavi Dana Afrike i Dana prijateljstva Srbije i Afrike.

„Književna konferecija i predavanje čuvenog marokanskog pisaca, najčuvenijeg afričkog pisca, pisca frankofinije Tahara Ben Želuna, čija su dela prevedena i na srpski, biće upriličena sutra“, rekao je Belhaž.

Tahar Ben Želun, koji više od četiri decenije živi u Francuskoj piše poeziju, romane, eseje, kao i knjige u kojima akcenat stavlja na pitanja rasizma, terorizma, islama…

Za roman „Sveta noć“ dobio je najprestižnije francusko literarno priznanje – Gonkurovu nagradu 1987. godine.

U bogatom opusu od više od 70 naslova, njegova najpoznatija dela našim čitaocima su i „Dete od peska“ i „Brak iz zadovoljstva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.