U trendu

Martovski festival: Nagrade za životno delo Mihajlu P. Iliću i Božidaru Kaleziću

BEOGRAD – Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće otvoren sutra uveče i trajaće do 2. aprila u Domu omladine Beograda, najavila je direkcija festivala danas na zvaničnom susretu sa medijima.

Na samom otvaranju, kako je danas otkriveno, nagrade za životno delo će dobiti dva laureata, reditelji – Mihajlo P. Ilić Ilke i Božidar Kalezić.

Konferencija za novinare održana je u Velikoj sali Starog dvora Skupštine grada Beograda, gde su o jubilarnom 70. izdanju festivala govorili: Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu Grada Beograda, Nenad Dragović, v.d. direktora Doma omladine Beograda i Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala.

Jedan od najstarijih filmskih festivala ove vrste u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji, najavljuju organizatori iz Doma omladine, koji je i izvršni producent.

Nataša Mihailović Vacić je podsetila da je ovaj festival jedan od 14 manifestacija od velikog značaja za Beograd, te da su se svi potrudili zajedničkim snagama da ove godine nekadašnji festival kratkog metra nadmaši sva prethodna izdanja i da sa selekcijom programa i svojom atraktivnošću vrati manifestaciji stari sjaj koji je evidentno imala u prvim izdanjima bivše Jugoslavije.

„Martovski festival je bio i ostao generator filmskog stvaralaštva i razvitka filmske publike na ovim prostorima i kao takav u ovim vremenima je zaista nemerljiv. Ponosni smo na kvalitet domsćeg i regionalnog programa, a takođe i revijalne selekcije, gde ćemo na otvaranju imati pobednika Berlinskog festivala „Na brodu Adaman“. Martovski festival otkriva svo bogatstvo filmskog jezika i buduća velika imena sedme umetnosti”, zaključila je Mihailović Vacić.

Na čelu Odbora Martovskog festivala je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, kao predsednik, a članovi su: Boris Jovanović, Milena Nikolić, Nenad Popović i Dragomir Zupanc.

Vršilac dužnosti direktora DOB-a Nenad Dragović je istakao da je u susret velikom jubileju, na Dan državnosti Srbije, stiglo izuzetno priznanje.

Naime, ukazom predsednika Republike Srbije, Martovski festival odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, a povodom 70 godina postojanja.
„Ovo priznanje je velika čast za Martovski festival i pripada svim ljudima koji su u dugoj istoriji manifestacije bili njen deo – filmskim autorima, organizatorima, publici, gostima, prijateljima, svima onima koji su učinili da Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma traje i bude jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Srbiji i regionu“, naglasio je Dragović ispred festivala i osvrnuo se kratko na ovogodišnu selekciju.

„Siguran sam da će publika uživati svih šest dana, jer smo spremili zaista odličan program. Cilj nam je kao i uvek do sada da pružimo vrhunski umetnički I produkcioni kvalitet uz što raznovrsniji program“, zaključio je Nenad Dragović.

Na svečanom otvaranju biće održana ekskluzivna, regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Na brodu Adaman“ francuskog reditelja Nikole Filibera, koji je nedavno osvojio Zlatnog medveda za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2023.

Od 2019. godine umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

Dabić je predstavio program kratkometražnih, dokumentarnih i drugih ostvarenja I naglasio da je izuzetno bogata selekcija, veoma produktivna sa više od 100 naslova u selekcijama.

On je otkrio da će 30. 03. Martovski festival imati promociju važne monografije „Martovski festival 1954 – 2023: filmski put dug 70 godina“ priređivača profesora Radenka Rankovića, čime će podsetiti javnost na značaj festivala u kontekstu srpskog i nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora.

Takođe, u tom smeru će biti značajna i programska celina „Laureati Martovskog festivala“ u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11), koja obuhvata neke od nagrađenih filmova u dosadašnjoj istoriji ove manifestacije.

Martovski festival tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film, a u međunarodnom takmičarskom programu biće zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma.

Pored takmičarskog, bogata selekcija će imati tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“, kao i razgovore sa autorima, promocije filmskih knjiga.

Na sve to, biće obeležena i 75. godišnjica VFC Zastava filma, koji je od početka uz Martovski festival i čiji su autori i filmovi dobijali najznačajnije festivalske nagrade.

Dabić je najavio i regionalnu premijeru dugometražnog dokumentarnog filma „1991. Adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sledećem ratu“, poznatog glumca Igora Gala iz Hrvatske, što je i uvod – povod za tribinu „Martovski festival – između jugoslovenske prošlosti i postjugoslovenske budućnosti“.

Svetske festivalske premijere na Martovskom festivalu imaće ostvarenja „Moj Branko ne laže“ o Branku Ćopiću, autora Branka Lazića i „Živeti Bitlse“, Nebojše Grabeža.

Umetnički direktor je posebno istakao svetske filmske premijere renomiranih autora iz Srbije i regiona sa najnovijim projektima – „Avanture karikature“ Vere Vlajić, Momira Matovića „Dani od snova“ Momira Matovića, „Nepobedivi um“ reditelja Zorana Amara, poznatog po igranom filmu „Šmeker“ sa Žarkom Lauševićem, koji živi u Americi, te je ovo američki dokumentarac.

Osim svega navedenog, program čine i selekcije ostvarenja sa evropskih i regionalnih festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, ali i filmove nominovanih i dobitnika Austrijske filmske nagrade za kratkometražni film.

Dabić je ocenio da autori iz lične arhive stvaraju neku novu vrstu stvarnosti, te da ima prisutnih i hibridnih formi, kao dokumentarno-eksperimentalne projekte, i zadovoljan je da u svim tim delima nema dnevne politike, što je i više nego lekovito i dragoceno za izbor.

Dobitnici nagrade za životno delo Mihajlo P. ILić Ilke (reditelj, montažer, producent i teoretičar filma) i Božidar Kalezić (čuveni dokumentarista, TV reditelj i nekada urednik dokumentarnog programa RTS-a) primiće prestižno priznanje sutra veče od 19 sati na svečanosti otvaranja u velikoj sali Doma omladine Beograda.

Pokrovitelji Martovskog festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije, a podržali su ga – Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, i druge institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.