U trendu

„Martovski festival“ od 25. do 29. marta

BEOGRAD – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 67. po redu, poznatiji kao „Martovski festival“, biće održan od 25. do 29. marta u Domu omladine Beograda.

To je na današnjoj konferenciji najavio pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović koji je podsetio da je reč o jednom od najdugovečnijih festivala koji se održavaju na ovim prostorima.

„Čast nam je što Grad Beograd može da se pohvali time da je organizator festivala sa ovakvom tradicijom. I dalje imamo isti tim i podršku Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije i Sekretarijata za kulturu, a glavni sponzor je kompanija ‘Lukoil'“, rekao je Mladenović.

On je, navodi se na sajtu Grada Beograda, istakao da je pripremljen obiman program u takmičarskom delu, veliki broj radionica i gostiju.

Osvrnuvši se na slavne umetnike kojima je ovaj festival bio jedna od stepenica za uspon, dodao je kako upravo to daje poseban značvaj ovom festivalu.

„Ovo je prilika da se mnogi autori predstave u što boljem svetlu. Takođe, želimo da podstaknemo one koji ove godine nisu prošli u takmičarskom smislu, da nastave sa svojim radom“, kazao je Mladenović i dodao da je važno da se mladi umetnici motivišu za ulazak u svet filma.

Izrazio je nadu da će očekivanja filmskih stvaralaca i publike biti ispunjena, te da će festival biti posećen u što većem broju.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je da su Odbor i umetnički direktor festivala pripremili kvalitetan i raznovrstan program i izrazio uverenje da će i naredni festival biti sveobuhvatan.

„Program je korak napred u revitalizaciji ‘Martovskog festivala’ koji za razliku od FESTA ima mnogo izraženiju i jaču tržišnu konkurenciju“, dodao je Karl.

Umetnički direktor „Martovskog festivala“ Dejan Dabić je rekao da je to događaj za sladokusce i probranu filmofilsku publiku.

„Na otvaranju i zatvaranju ćemo imati žurnale koji svedoče o istorijatu i značaju ovog festivala za našu kulturu i tradiciju. Na otvaranju ćemo upriličiti svetsku premijeru kratkog animiranog filma ‘Kad oružje govori’, a nakon toga nastavljamo s dugometražnim dokumentarnim filmom ‘Oni neće ostariti'“, rekao je Dabić.
Dodao je da će na zatvaranju premijerno biti prikazan film „Nimik“ nakon čega će, takođe premijerno, biti prikazan dugometražni dokumentarni film „Šampionke na talasima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.